AcasăDIVERSESurse de venituri pentru teroriști și dictatori. Orientul Mijlociu, inundat de droguri

Surse de venituri pentru teroriști și dictatori. Orientul Mijlociu, inundat de droguri

Captagon, un amestec de amfetamine și cofeină, este un drog extrem de popular în Orientul Mijlociu, mai ieftin și disponibil în regiune decât alcoolul

Captagon, un amestec de amfetamine și cofeină, este un drog extrem de popular în Orientul Mijlociu, mai ieftin și disponibil în regiune decât alcoolul.

Siria, un veritabil „narco-state”,  produce cea mai mare parte a captagonului din lume, ceea ce reprezintă o sursă crucială de venituri pentru țară și pentru dictatorul  Bashar al-Assad. Drogul este apoi introdus ilegal în țările arabe din Golf de către milițiile legate de Iran și traficanții din Liban și Turcia. Totodată, rutele de contrabandă trec prin  Irak și Iordania.

Același nume, joc diferit

Captagon a fost dezvoltat inițial în anii 1960 ca medicament pentru tratarea depresiei și a narcolepsiei. Până în anii 1980, majoritatea țărilor l-au interzis deoarece crea dependență și provoca efecte secundare grave, inclusiv psihoză. Un deceniu mai târziu, grupuri criminale din Bulgaria au început să producă un medicament cu același nume – deși au folosit un compus chimic diferit.

Noul captagon nu a avut succes în Europa, unde heroina, cocaina sau ecstasy erau deja utilizate pe scară largă. Dar a devenit popular în Orientul Mijlociu, unde piața drogurilor ilicite era mai puțin aglomerată. Traficanții libanezi și turci au fabricat captagon în primul deceniu al acestui secol, înainte ca producția să se mute în Siria în 2014. Grupările teroriste, inclusiv Statul Islamic și Jabhat al-Nusra, preluaseră controlul asupra unei mari părți din Siria și vindeau captagon pentru a strânge bani.

În cele din urmă, regimul Assad a învins aceste grupări. Dar, în loc să elimine producția de droguri, guvernul a preluat pur și simplu controlul, câștigând până la 5,7 miliarde de dolari din vânzarea de captagon în 2021, potrivit New Lines Institute, un think tank din Washington.

De asemenea,  milițiile pro-iraniene din Liban și Irak – Hezbollah, Kataib Hezbollah și Asaib Ahl al-Haq – fac contrabandă cu captagon.

Urmează metamfetamina?

Orientul Mijlociu poate să devină rapid  un focar de metamfetamină. Siria ar putea deveni un producător major de droguri. Această țară are o industrie chimică dezvoltată și rețele de trafic stabilite. Și  îi este la fel de ușor să obțină substanțele necesare  metamfetaminei  precum ingredientele pentru captagon.

Afganistanul și Iranul produc deja metamfetamină, deși produsul afgan este de o calitate mai slabă decât metamfetamina din Asia de Est sau din Mexic. Cartelurile mexicane – care au legături cu grupurile criminale turcești – s-ar putea asocia cu regimul Assad, extinzând traficul în țările din Golf prin porturi de intrare – cum ar fi Abu Dhabi și Dubai.

Problemele cu drogurile din Orientul Mijlociu se vor agrava pe măsură ce consumatorii se vor îndrepta către o substanță care este mai mortală și creează mai multă dependență decât captagonul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
232 afisari

2 COMENTARII

  1. Ba frate, in SUA si n europa SE DROGHEAZA SI CAINII BAAAAAA 😀. Dar voi ati primit ordin sa dati in arabi, aia s rai, ca aia s ar putea sa i ia gatul stapanului vostru colonialist curand, nu?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger