AcasăDIVERSESupravegherea chineză, viitorul Occidentului!

Supravegherea chineză, viitorul Occidentului!

Sub conducerea lui Xi Jinping, guvernul țese o rețea de supraveghere de care niciun cetățean chinez nu poate scăpa. Dar chiar și în Occident, revoluția digitală se înclină spre tiranie.

În noua lor carte, „Surveillance State: Inside China’s Quest to Launch a New Era of Social Control”, Josh Chin și Liza Lin, doi jurnaliști de la Wall Street Journal, demonstrează că Republica Populară Chineză  folosește puterea impresionantă a culegerii de date și a inteligenței artificiale pentru a compila mai multe informații despre cetățenii săi decât a reușit vreodată o societate până acum.

Cartea este o lectură esențială nu numai pentru ceea ce ne spune despre China – iar Chin și Lin au adunat materiale înfiorătoare cu mare risc personal – ci și pentru ceea ce ne spune despre restul lumii, notează Bloomberg. Națiunea de supraveghere poate fi văzută în cea mai terifiantă formă în provincia Xinjiang, unde aparatul de stat vrea să-i  transforme pe uiguri și alte minorități în cetățeni model.

Ochi și urechi electronice

Regiunea este împânzită de ochi și urechi electronice – camere de supraveghere de tip „rifle”, care pot face zoom pe detalii, camere sferice rotative care urmăresc oamenii în timp ce merg pe stradă, camere cu infraroșu care funcționează noaptea, drone cu tehnolgia de recunoaștere facială și „adulmecatoare” Wi-Fi care detectează numerele unice de identificare ale smartphone-urilor, coduri de bare la intrarea în fiecare casă și afacere pe care poliția le poate scana pentru a afișa o listă cu rezidenții și angajații înregistrați.

De asemenea, activiștii Partidului Comunist Chinez vizitează fiecare casă și colectează materiale detaliate despre credințele religioase și obiceiurile sociale ale oamenilor.Dar  ar dori să meargă și mai departe cu regimul lor de inspecție și să creeze un sistem cu drepturi depline de „credit social”.

Adunând informații despre tot ceea ce face un cetățean de-a lungul vieții – de la notele pe care le obține la școală până la obiceiurile de mâncare, băutură și fumat – guvernul va putea construi un sistem vast de recompense și pedepse.

Sistemul de credit social al Chinei, aflat la început de drum, acoperă deja aproximativ 1,1 miliarde de persoane, 60 de milioane de întreprinderi și generează o industrie a consilierilor ce oferă sfaturi despre cum se poate ieși de pe listele negre.

Capitalismul de supraveghere

Ce înseamnă toate acestea pentru cei suficient de norocoși să trăiască în Occident? Esența încarnării actuale a capitalismului este „capitalismul de supraveghere”, după cum a demonstrat Shoshana Zuboff în cartea sa cu același nume.

Companiile de înaltă tehnologie profită absorbind oceane de informații de la clienții lor și folosindu-le pentru a compila portrete comportamentale pe care le vând agențiilor de publicitate.Cu cât aceste portrete devin mai sofisticate, cu atât mai mult vor fi folosite pentru controla societatea.

Autoritățile occidentale sunt disperate să exploateze puterea tehnologiei de supraveghere. Autoritățile americane de aplicare a legii la nivel federal și local folosesc instrumente de spionaj, cum ar fi sistemele de recunoaștere facială în timp real, sistemele de detectare automată a focurilor de armă și simulatoarele de site-uri de telefonie mobilă „stingray”, care pot extrage date și pot intercepta sau chiar modifica comunicațiile.

Companiile din tehnologia informației sunt, de asemenea, mașini de maximizare a profitului, iar în era capitalismului de supraveghere informațiile sunt profit.  Intel Corp. și Cisco Systems Inc. au contribuit la construirea infrastructurii informaționale a Chinei.

Ar fi naiv să presupunem că nu ar fi dispuse  să ofere un serviciu similar pentru propriile guverne. Revoluția digitală se înclină spre tiranie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor