AcasăDIVERSESupravegheat cu GPS. Lemnul de foc, marfă prețuită în criza energetică

Supravegheat cu GPS. Lemnul de foc, marfă prețuită în criza energetică

Criza energetică din Europa, declanșată de Rusia, care a redus fluxurile de gaze naturale în contextul războiului împotriva Ucrainei, i-a forțat pe unii oameni să apeleze la surse de încălzire mai ieftine, cum ar fi lemnul de foc. A devenit o marfă de valoare, prețurile au crescut, au fost raportate penurii și furturi.

Potrivit AP, silvicultorii din landul german Renania instalează dispozitive GPS pentru a urmări stocurile valoroase și a prevenit furtul.

În Republica Moldova, liderii se tem că această iarnă ar putea fi devastatoare pentru mulți dintre locuitorii săi din cauza costului ridicat al energiei electrice și termice, cu prețuri europene la gazele naturale de aproximativ trei ori mai mari decât la începutul anului 2021, deși au scăzut de la nivelul record din august.

Tudor Popescu, din Chișinău, este unul dintre numeroșii locuitori care se aprovizionează cu lemne, deoarece gazul este acum mai puțin disponibil. Dar stiva de  bușteni tăiați cu toporul nu este suficientă pentru a trece peste iarnă.

Cea mai săracă țară din Europa, cu aspirații pro-occidentale, dar cu o parte a teritoriului său controlat de trupele rusești, a văzut recent gigantul energetic Gazprom reducând livrările de gaze naturale cu 30% și amenințând cu noi reduceri.

Cererea de lemne de foc nu se limitează la națiunile mai sărace, cum ar fi Moldova, ci a crescut și în regiunile mai bogate ale Europei.

De multe ori vine de la persoane care nu au mai comandat niciodată lemn de foc și care nu par să știe că trebuie cumpărat cu doi ani înainte, pentru a se usca suficient de bine pentru a putea fi ars în sobe, spune șeful serviciului forestier din landul Hesse, în sud-vestul Germaniei.

De asemenea, pădurarii germani observă tot mai mulți oameni care adună lemn căzut în păduri, adesea fără să știe că acest lucru este ilegal.

În Cehia a fost limitată cantitatea de lemn vândută pentru consumul casnic pentru a prevenit achizițiile speculative.

În Germania, cererea pentru acest combustibil a crescut cu 85%  în august față de anul precedent, iar în Polonia cu 45%. În creștere sunt și cazurile de furt de lemn de foc, spune silvicultorul Michal Gzowski.

Poliția austriacă a avertizat că din ce în ce mai mulți escroci pretind că vând online lemn de foc și peleți, în timp ce mai multe companii din țară au fost percheziționate sub suspiciunea că s-au implicat în manipularea prețurilor.

În Danemarca, vânzările de sobe cu lemne și peleți au explodat la peste 1300% de la începutul anului.

 

author avatar
National
243 afisari

2 COMENTARII

  1. „Criza energetică din Europa, declanșată de Rusia, ”
    Nu mai mancati borhot putrezit, criza energetica a fost din cauza adeptilor lui Greta Trotineta si a senililor amerloci, care au crezut ca moristile de vant si panelurile solare vor face Pamantul din nou fata mare. Traiasca grindilul si bineinteles slava ukraina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger