Cauta

Superbogații și servitorii lor

Bucătarul Liam Nichols a lucrat la Momofuku Ko din New York și la restaurantul lui Tom Kerridge de la Corinthia Hotel din Londra – pedigree-uri excelente. Apoi, într-o zi, a dispărut de pe scenă.

Piața muncii se va rezuma la stăpâni și slujitori

Potrivit Bloomberg, Liam fusese angajat să gătească pentru magnatul Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, tocmai pe insula Necker, pe care acesta o deține în întregime, în Insulele Virgine Britanice. De asemenea, pregătea mese pentru vecinul lui Branson aflat în vizită, Larry Page, co-fondatorul Google și proprietarul Eustatia, insula vecină – precum și pentru alți oaspeți bogați din complexul Necker (unde costul este de peste 3.700 de dolari pe noapte pe cameră).

Renunțarea la o existență publică devine din ce în ce mai mult o opțiune în zilele noastre. Piața serviciilor privatizate este în creștere, deoarece există mult mai multe buzunare adânci peste tot.

Forbes spune că milionarii controlează aproximativ un sfert din averea totală de 431 trilioane de dolari din lume. Asta înseamnă aproximativ 105 trilioane de dolari, mai mult decât produsul național brut(PNB) combinat al SUA, Chinei, Japoniei, Germaniei și Indiei.

Populația totală a acestor țări: aproximativ 3,3 miliarde de oameni. Numărul de milionari din lume: 62,5 milioane, potrivit unui raport al Credit Suisse din 2022. Se așteaptă ca această statistică să crească cu 40% până în 2027. Numai cele mai bogate 25 de familii din lume controlează peste 1,5 trilioane de dolari.

Pentru oamenii obișnuiți – și obosiți – să lucreze împotriva straturilor de birocrație pentru a obține un rezultat final nemilos al unei corporații, este eliberator să aibă o singură sarcină reală: să facă un proprietar bogat (și familia și prietenii acestuia) fericit.

Chiar dacă 85% din populația lumii trăiește cu 30 de dolari pe zi, bogații se înmulțesc peste tot – la fel ca și birourile lor de familie. Acest tip de gestionare a averii nu înseamnă doar a face mai mulți bani, ci și a-i cheltui – de la investiții în cauze filantropice și de mediu, la atenuarea consumului ostentativ al unui clan, la plata salariilor furnizorilor de servicii – bineînțeles, a servitorilor.

Membrii noii clase de servitori pot beneficia enorm de pe urma licitațiilor făcute de cei bogați pentru cei mai buni din clasă. De exemplu, bucătarii care au condus restaurante aclamate de critici pot alege casele private în care ar prefera să lucreze. La fel pot face și bonele – și șoferii și majordomii, medicii veterinari și asistentele, croitorii și cei care se ocupă de contabilitate.
Aceste considerații pot fi depășite de un singur lucru: toanele stăpânilor superbogați. Singura modalitate de a vă proteja de furia lor este un contract bine scris. Nu vă puteți baza pe reglementările care îi protejează pe majoritatea lucrătorilor dintr-o companie. Și uitați de garanțiile sindicatelor.

Liam nu l-a făcut nefericit pe angajatorul său miliardar. Dar prepararea “shepherd’s pie” (felul de mâncare preferat al lui Branson) nu avea să îi aducă faimă culinară. În cele din urmă a părăsit lumea superbogaților după șase luni și s-a întors la rădăcinile sale din Norfolk, unde a deschis un mic restaurant numit Store in Stoke Mill. Dar este fericit. Tocmai a câștigat o stea Michelin.

Ultimele stiri

  • Ce s-a întâmplat cu revoluția mașinilor electrice?
  • Stagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?
  • Lupul paznic la oi. Cum vor supraveghea giganții tehnologiei inteligența artificială?
  • Informațiile economice nu mai curg libere. Firmele de consultanță au nimerit pe un teren minat
  • Conducta Belarus. Limuzinele occidentale intră în Rusia sancționată
  • Jandarmii au pus garduri în faţa DNA. Reținere de 24 de ore pentru Coldea?
  • O spune chiar Nicuşor Dan: „Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei” – VIDEO
  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Exit mobile version