AcasăDIVERSESuperbogații și servitorii lor

Superbogații și servitorii lor

Bucătarul Liam Nichols a lucrat la Momofuku Ko din New York și la restaurantul lui Tom Kerridge de la Corinthia Hotel din Londra – pedigree-uri excelente. Apoi, într-o zi, a dispărut de pe scenă.

Piața muncii se va rezuma la stăpâni și slujitori

Potrivit Bloomberg, Liam fusese angajat să gătească pentru magnatul Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, tocmai pe insula Necker, pe care acesta o deține în întregime, în Insulele Virgine Britanice. De asemenea, pregătea mese pentru vecinul lui Branson aflat în vizită, Larry Page, co-fondatorul Google și proprietarul Eustatia, insula vecină – precum și pentru alți oaspeți bogați din complexul Necker (unde costul este de peste 3.700 de dolari pe noapte pe cameră).

Renunțarea la o existență publică devine din ce în ce mai mult o opțiune în zilele noastre. Piața serviciilor privatizate este în creștere, deoarece există mult mai multe buzunare adânci peste tot.

Forbes spune că milionarii controlează aproximativ un sfert din averea totală de 431 trilioane de dolari din lume. Asta înseamnă aproximativ 105 trilioane de dolari, mai mult decât produsul național brut(PNB) combinat al SUA, Chinei, Japoniei, Germaniei și Indiei.

Populația totală a acestor țări: aproximativ 3,3 miliarde de oameni. Numărul de milionari din lume: 62,5 milioane, potrivit unui raport al Credit Suisse din 2022. Se așteaptă ca această statistică să crească cu 40% până în 2027. Numai cele mai bogate 25 de familii din lume controlează peste 1,5 trilioane de dolari.

Pentru oamenii obișnuiți – și obosiți – să lucreze împotriva straturilor de birocrație pentru a obține un rezultat final nemilos al unei corporații, este eliberator să aibă o singură sarcină reală: să facă un proprietar bogat (și familia și prietenii acestuia) fericit.

Chiar dacă 85% din populația lumii trăiește cu 30 de dolari pe zi, bogații se înmulțesc peste tot – la fel ca și birourile lor de familie. Acest tip de gestionare a averii nu înseamnă doar a face mai mulți bani, ci și a-i cheltui – de la investiții în cauze filantropice și de mediu, la atenuarea consumului ostentativ al unui clan, la plata salariilor furnizorilor de servicii – bineînțeles, a servitorilor.

Membrii noii clase de servitori pot beneficia enorm de pe urma licitațiilor făcute de cei bogați pentru cei mai buni din clasă. De exemplu, bucătarii care au condus restaurante aclamate de critici pot alege casele private în care ar prefera să lucreze. La fel pot face și bonele – și șoferii și majordomii, medicii veterinari și asistentele, croitorii și cei care se ocupă de contabilitate.
Aceste considerații pot fi depășite de un singur lucru: toanele stăpânilor superbogați. Singura modalitate de a vă proteja de furia lor este un contract bine scris. Nu vă puteți baza pe reglementările care îi protejează pe majoritatea lucrătorilor dintr-o companie. Și uitați de garanțiile sindicatelor.

Liam nu l-a făcut nefericit pe angajatorul său miliardar. Dar prepararea “shepherd’s pie” (felul de mâncare preferat al lui Branson) nu avea să îi aducă faimă culinară. În cele din urmă a părăsit lumea superbogaților după șase luni și s-a întors la rădăcinile sale din Norfolk, unde a deschis un mic restaurant numit Store in Stoke Mill. Dar este fericit. Tocmai a câștigat o stea Michelin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.163 afisari

4 COMENTARII

  1. Dar nu mai bine ar fi încă o revoluție ca cea franceză? Să fie ghilotinați toți ăștia?

    • la asta te gândești când controlezi sacoșe la kaufland, cioară borâtă ????
      unde era revoluționarul ?
      în crângași , morții mamii lui !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger