Lipsa de finanțare în sectorul hidrocarburilor pe fondul eforturilor de tranziție ecologică și al modificării reglementărilor guvernamentale ar putea duce la prețuri mai mari ale petrolului și la creșterea deficitului de energie.
Potrivit unui raport întocmit de Forumul Internațional al Energiei și IHS Markit, investițiile totale în petrol și gaze au scăzut cu 23% sub nivelurile pre-coronavirus, la 341 de miliarde de dolari în 2021, în timp ce cererea de țiței a continuat să crească la nivel global.
“Criza energetică din Europa și Asia din această iarnă este o avanpremieră a ceea ce se poate aștepta în următorii ani. Doi ani la rând de subinvestiții abrupte în dezvoltarea petrolului și gazelor sunt o rețetă pentru prețuri mai mari și volatilitate în acest deceniu”, a avertizat Joseph McMonigle, secretarul general al forumului.
Prețurile petrolului au crescut cu peste 40% în acest an, deoarece economiile globale au continuat să se redreseze după criza Covid-19.
Brent, punctul de referință global pentru două treimi din producția de petrol, se tranzacționa miercuri la 75,26 dolari barilul, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate era la 71,81 dolari barilul.
Prețul gazelor naturale a crescut, de asemenea, cu peste 40% de la începutul anului, la 3,79 USD per milion de unități termice.
“Ciclurile mai frecvente de boom-depresiune vor dăuna consumatorilor și producătorilor care se recuperează de Covid, vor anula obiectivele ONU privind clima și dezvoltarea durabilă și vor amenința securitatea globală”, spune McMonigle.
Raportul a evidențiat o serie de factori care împiedică investițiile în sectorul energetic: volatilitatea record a prețurilor, reglementările guvernamentale în schimbare, criteriile de mediu, sociale și de guvernanță nestandardizate „care cresc obstacolele pentru investiții și proiecte pe termen lung”.
Presiunea asupra guvernelor și industriei pentru o redresare ecologică limitează și mai mult disponibilitatea capitalului pentru investiții în sectorul petrolului și gazelor.
„În timp ce tranziția energetică continuă, investițiile insuficiente în petrol și gaze înainte ca sursele regenerabile și alte tehnologii cu emisii scăzute de carbon să fie gata să se extindă pentru a satisface cererea de energie, ar putea crea crize energetice recurente de tipul celor observate în Asia și Europa în ultimele luni, rezultând în prețuri ridicate și consecințe economice negative”, a declarat Daniel Yergin, vicepreședintele IHS Markit.
Industria globală de petrol și gaze necesită investiții de peste 600 de miliarde de dolari anual până în 2030 pentru a ține pasul cu cererea în creștere, susține Sultan Al Jaber, ministrul industriei și tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite și director general al grupului Abu Dhabi National Oil Company(ADNOC).
Economiștii JP Morgan, cel mai mare creditor din SUA, au prezis că țițeiul Brent va „depăși” 125 de dolari pe baril anul viitor și va urca la 150 de dolari în 2023.