Trandafir, lavandă sau busuioc: Cipru mizează pe un know-how ancestral şi pe binefacerile plantelor aromatice pentru a atrage noi turişti într-o insulă renumită mai ales pentru apele sale turcoaz şi vestigiile arheologice.
La Agros, un sat situat la o altitudine de 1.100 de metri în masivul Troodos, soarele abia a răsărit dar Andria Tsolakis, împreună cu sora sa Elena şi mama lor Maria au început să culeagă trandafirii.
Familia Tsolakis cultivă de 73 de ani trandafiri de Damasc, un soi care face renumită atât localitatea Agros cât şi această familie care produce apă de trandafiri şi uleiuri esenţiale.
„Avem nevoie de aproximativ 400 de flori pentru a culege un kilogram de petale de trandafiri din care sunt extraşi doi litri de apă de trandafiri”, explică Andria Tsolakis, citată de AFP.
Atunci când tatăl său, Chris, a preluat exploataţia familială a decis să deschidă şi un mic magazin pentru turişti. 30 de ani mai târziu, “Rose factory” figurează în toate ghidurile turistice.
Dacă Cipru este renumit pentru plajele și vestigiile sale antice, acest savoir-faire botanic ar putea atrage noi vizitatori.
În orice caz, acesta este obiectivul unui proiect european care dorește să promoveze turismul axat pe plante aromatice și medicinale în șase țări din sudul Europei: Franța, Italia, Malta, Croația, Bosnia-Herțegovina și Cipru.
Finanțată parțial de Uniunea Europeană, această inițiativă, numită „Mappae”, încearcă să integreze lista „traseelor culturale” ale Consiliului Europei, o etichetă care certifică deja aproximativ treizeci de circuite turistice pe întregul continent.
„Bunicile noastre puteau îngriji orice boală cu ajutorul plantelor”, spune Yioula Michaelidou Papakyriacou, coordonatoarea locală a proiectului. „Avem şansa de a avea pe insulă peste 800 de soiuri de ierburi aromatice, dintre care unele nu se găsesc decât în Cipru”