AcasăDIVERSEStrânsul curelei se transformă în ștreang: inflația crește la nivel global

Strânsul curelei se transformă în ștreang: inflația crește la nivel global

De la magazinele de electrocasnice din Statele Unite până la piețele din Ungaria, Polonia și România:  inflația alimentată de costurile ridicate ale energiei și întreruperile lanțului de aprovizionare afectează gospodăriile și întreprinderile din întreaga lume.

Inflația duce la creșterea prețurilor la alimente, gaze și alte produse și împinge mulți oameni să aleagă între a-și căuta mai adânc în buzunare sau a strânge cureaua. În economiile în curs de dezvoltare, situația este și mai gravă.

La aproape doi ani de la începutul pandemiei de Covid-19, impactul economic al crizei este încă resimțit. O nouă creștere a infecțiilor duce la reînnoirea restricților în Europa și în alte părți ale lumii, în timp ce varianta Omicron înrăutățește lucrurile.

O analiză Pew Research Center din 46 de națiuni constată că rata inflației în trimestrul al treilea din 2021 a fost mai mare în majoritatea acestora (39) față de aceeași perioadă a anului trecut.  Țările din Europa Centrală și de Est sunt cele mai afectate.

În primăvara anului 2020, coronavirusul a zdrobit economia globală: guvernele au ordonat blocări, afacerile s-au închis iar familiile au rămas acasă. Companiile s-au pregătit pentru cel mai rău, anulând comenzi și amânând investițiile.

În încercarea de a preveni catastrofa, țările bogate au introdus ajutoare guvernamentale, o mobilizare nemaivăzută de la  Al Doilea Război Mondial. Băncile centrale au redus, de asemenea, ratele dobânzilor în încercarea de a relansa activitatea economică.

Dar acele eforturi au avut consecințe nedorite: pe măsură ce consumatorii s-au simțit mai încurajați să cheltuiască banii pe orice, cererea a depășit capacitatea furnizorilor de a ține pasul. Prețurile au început să crească pe măsură ce lanțurile de aprovizionare s-au aglomerat.

Inflația din Statele Unite a crescut la 6,2% în octombrie, cea mai mare din 1990, iar Fondul Monetar Internațional estimează că prețurile de consum la nivel mondial vor crește cu 4,3% în acest an, cel mai ridicat nivel din 2011.

În Europa Centrală și de Est, cele mai mari rate anuale ale inflației sunt  înregistrate în Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) și România(5,2%). În Polonia, una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, inflația a ajuns la 6,4% în octombrie, cea mai mare rată din ultimele două decenii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
361 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger