AcasăDIVERSESpecialiștii avertizează: blackout-ul energetic este iminent!

Specialiștii avertizează: blackout-ul energetic este iminent!

Pana generală de curent este iminentă la primul ger care va lovi România, avertizează specialiștii din domeniul energetic. Și asta pentru că nu există resurse suficiente pentru a acoperi un vârf de consum. Mai mult, pentru a ascunde situația dramatică în care a fost lăsată țara noastră, Guvernul a decis, în premieră, să secretizeze măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național.

Virgil Popescu a secretizat măsurile de siguranță energetică pentru iarnă

România se află deja la limita de avarie a sistemului energetic național, iar autoritățile au decis să ascundă acest lucru, secretizând, pentru prima oară, măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului electroenergetic național pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

”Anexa nr.2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial, puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial și se comunică doar instituțiilor/autorităților publice și operatorilor economici interesați”, se arată în motivarea Hotărârii de Guvern. Până în acest an, însă, toate informațiile referitoare la prognoza consumului și a vârfului de consum, precum și producția prognozată, detaliat, pe capacități de producție, erau publice. ”Este primul an în care este secretizat programul de iarnă pe care îl face Ministerul Energiei și unde trebuia să vedem exact care sunt stocurile de combustibili pe fiecare capacitate în parte, indiferent că vorbim de apă, de cărbune, de gaz. Dacă nu secretizau confirmau, practic, ceea ce știe toată lumea din domeniu, că avem o mare problemă”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Gerul stinge lumina

Acum avem toate premizele pentru apariția unei pene generale de curent, lipsește doar conjunctura, care este gerul, ne mai spune Cristian Iștoc. ”Eu sunt convins că va apărea blackout-ul energetic atunci când o să vină și gerul, pentru că secetă deja avem și nivelul din lacuri nu o să suplinească deficitul, acolo avem și capacități mici de producție. Capacitățile mari le avem pe râuri, pe Dunăre, pe Olt, iar acolo nu poți să crești și să scazi producțiile, pentru că nu poți să-ți faci rezerve. Când a venit gerul, iese gazul, pentru că se reduce presiunea la minus 10 – minus 15 grade Celsius și atunci o să fie o problemă, că nu o să avem nici vânt, nici soare. Am văzut acum că rezerva în lacuri este de doar 70%, pentru că nu am avut de unde produce energie și a trebuit să uzinăm apa. Tot 70% avem la gaze, deci nu avem depozitele pline. Iar dacă ai numai 70% rezervă la gaze ai și presiunea mică în punga aia de gaz. În plus, nu mai avem nici capacități pe cărbune de rezervă, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

Acesta susține că, în momentul în care apare vortexul polar în România, apare și în țările din jur, deci nu va avea cine să-ți dea energie electrică în momentul ăla. Totodată, cine are capacități pe gaze tot va avea o problemă cu alimentarea grupurilor din cauza presiunii scăzute la gaze, iar cine o să aibă ce să pună în loc o să aibă pentru el, nu și pentru export, mai spune Cristian Iștoc.

Autoritățile recunosc deficitul

Directorul Dispeceratului Energetic Naţional, Virgiliu Ivan, a recunoscut că, în perioadă de vârf de consum, va trebui să mai importăm 3.000 de Mw, însă vârf de consum va fi și în statele cu care suntem interconectați, astfel că nu vom avea de unde să acoperim deficitul. ”Virgiliu Ivan a spus că blackout-ul este doar dacă rămân jumătate din consumatori fără energie electrică, deci dacă avem 21 de județe fără curent nu este blackout. Și a mai arătat că se revine cu alimentarea în 6 ore, dar în șase ore se revine cu alimentarea Sistemului Energetic Național, nu cu alimentarea ultimului consumator. Altfel, degeaba dăm drumul într-o regiune, apoi oprim curentul și dăm drumul în altă regiune, numai ca să nu legăm două săptămâni la consumatori”, a afirmat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.397 afisari

8 COMENTARII

  1. Aici a fost adusa tara de trădătorii care au făcut jocul ocupanților străini. Ro a fost adusa în groapa de Occidentul care a furat tot ce se putea fura. Ce nu s-a putut fura a fost închis sau distrus, precum termocentralele și minele de cărbune sau aur. Totuși sa ne gândim la partea buna a lucrurilor adică poate pe întuneric și frig vor începe și românașii sa vadă în ce hal au ajuns, ei și tara!

  2. Ocupanti straini?Ha,ha ,Gica ,te-ai demascat ai ajuns la vorba mea .Care e mankurtul?Dar nu sunt suparat pe tine ,pare ca ai inceput sa vii la realitate.

    • Oricine,ruși, americani, nemti, austrieci, francezi, etc… reprezentanti al unui stat străin si care prin presiuni, șantaj, etc ne-au obligat să schimbăm politica economică in detrimentul României pot fi categorisiti ca ocupanti.

  3. Sa i ia pe aia care nu fac stocuri ca asa era odata dar acum le place la smecheri sa faca achizitii la zi ca sunt profitabile. Sa i ia si pe aia care nu au supravegheat pe astia cate au privatizat enetgia si i gazul si trebuiau sa faca si investitii nu doar profit sa i ingrasam pe ei di noi sa murim!!!

  4. Specialiști ? Care specialiști ? În concepția mea retrogradă, specialist este unul care rezolvă problema. „Dorel” este cel care dintr-o problemă creează alte zece probleme. Asemeni tuturor guvernelor ce s-au perindat 30 de ani întru rezolvarea…bla, bla, bla…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger