AcasăDIVERSE„Soluția falsă supremă”. Nesătuii Gates și Soros vor să răcească Pământul

„Soluția falsă supremă”. Nesătuii Gates și Soros vor să răcească Pământul

Miliardarii nesătui de profituri, precum Bill Gates, George Soros și co-fondatorul Facebook, Dustin Moskovitz, și-au exprimat toți interesul pentru „geoingineria solară”, o idee profund controversată: răcirea Pământului prin reflectarea luminii Soarelui înapoi în spațiu.

Există tot mai multe apeluri pentru accelerarea cercetării în domeniul gestionării radiației solare (SRM), denumită uneori, în sens larg, geoinginerie solară, în special în contextul în care planeta se apropie cu pași repezi de depășirea limitei de temperatură de 1,5 grade Celsius.

La sfârșitul lui februarie, peste 60 de cercetători de la instituții importante au publicat o scrisoare în care solicitau un studiu mai riguros al strategiei, precum și experimente pe teren la scară mică, în timp ce un raport al ONU sugera că a venit momentul să se înceapă să se investigheze dacă SRM ar putea contribui la combaterea crizei climatice.De asemenea, Casa Albă a anunțat în luna octombrie a anului trecut că va avansa un plan de cercetare pe cinci ani pentru a evalua modalitățile de modificare a cantității de lumină solară care ajunge pe Pământ.

Cu toate acestea, sute de oameni de știință din domeniul climei se opun cu fermitate cercetării geoingineriei solare. Au avertizat, într-o scrisoare deschisă, că normalizarea tot mai mare a tehnologiilor SRM ca o posibilă soluție climatică este un motiv de alarmă – un motiv care ar putea avea consecințe periculoase și neașteptate.

Geoingineria solară se referă la un set speculativ de tehnologii concepute pentru a răci Pământul. Se știe că unele dintre tehnicile implicate, cum ar fi pulverizarea de dioxid de sulf în atmosferă, au efecte nocive asupra mediului și a sănătății umane.

Potrivit CNBC, argumentele împotriva continuării cercetărilor în domeniul SRM au fost prezentate anterior într-un document din 2022: „geoingineria solară la scară planetară nu poate fi guvernată într-un mod incluziv și echitabil la nivel global în cadrul sistemului politic internațional actual”.

Documentul pledează pentru un acord internațional de neutilizare a geoingineriei solare, un apel care a primit de atunci sprijinul experților din domeniul climei.

Lili Fuhr, director adjunct al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului, a descris gestionarea radiațiilor solare drept „soluția falsă supremă”.”Nu este o atenuare, este un set foarte speculativ de intervenții tehnologice propuse în atmosferă”.

De asemenea, reprezentanții programului Națiunilor Unite pentru Mediu, cea mai puternică voce a politicilor climatice, au subliniat că “ar fi nevoie de mult mai multe cercetări privind riscurile și beneficiile SRM înainte de a se lua în considerare o eventuală implementare a unui program”.

Harjeet Singh, șeful strategiei politice globale la Climate Action Network, care include peste 1.500 de grupuri ale societății civile, a spus că toate provocările legate de SRM și geoingineria solară ar trebui privite ca „distrageri periculoase”.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.409 afisari

24 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger