Cauta

Sistemul penitenciar francez se apropie de colaps. Macron trimite deținuții în Europa de Est?

Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța studiază posibilitatea de a închiria spații pentru deținuți, în special în țările din Europa de Est

În urmă cu două săptămâni, timp de trei nopți consecutive, mai multe închisori din Franța au fost atacate din exterior: cocktailuri Molotov, rafale de Kalașnikov și vehicule incendiate.

Pe mașinile carbonizate a apărut un acronim: DDPF (Apărarea Drepturilor Deținuților Francezi). Atacurile fuseseră coordonate de un deținut aparținând Mafiei DZ, un cartel de droguri.

Franța are 186 de închisori cu o capacitate de 62.000 de deținuți, dar numărul deținuților în luna martie a depășit 80.000, relatează El Pais. Potrivit unui studiu al Consiliului Europei publicat anul trecut, Franța a înregistrat cea mai mare rată de supraaglomerare penitenciară din Europa, după Cipru și România.

Supraaglomerarea este prima verigă a unui lanț ruginit care amenință să elimine orice speranță de reintegrare socială. „Situația este cu adevărat îngrozitoare. Și se pare că se va înrăutăți. Nu există voință politică sau curaj pentru a face lucrurile să avanseze”, spune Dominique Simonnot, inspectorul general al Places of Deprivation of Liberty (CGLPL), organism public responsabil de condițiile de viață ale deținuților.

„Avem o populație carcerală din ce în ce mai violentă, cu limite din ce în ce mai puține. Iar într-o închisoare supraaglomerată, unde trei sau mai mulți deținuți împart o celulă de nouă metri pătrați, tensiunile cresc”, a avertizat Wilfried Fonck, de la sindicatul gardienilor UFAP.

Violența în închisori a crescut semnificativ în ultimii ani,  dar este doar o reflectare a ceea ce se întâmplă pe străzile orașelor precum Marsilia, unde bandele, conduse de indivizi din ce în ce mai tineri, au adoptat modul de operare al organizațiilor criminale din America Latină.

Un fenomen pe care însuși ministrul de interne, Bruno Retailleau, l-a numit „mexicanizarea” criminalității. Ministrul Justiției, Gerald Darmanin, vrea să deschidă închisori de securitate maximă pentru izolarea celor mai periculoși infractori.

Dar ce face președintele Emmanuel Macron? Ei bine, a declarat că Franța studiază posibilitatea de a închiria spații pentru deținuți, în special în țările din Europa de Est. Sumbru: un astfel de experiment ar însemna construirea unor adevărate colonii penitenciare.

Dar liderul de la Elysse are de unde să se inspire. Între 2010 și 2016, Belgia a închirat peste 680 de celule în Olanda. În 2021, Danemarca a semnat un acord în valoare de 210 milioane de euro pentru a închiria 300 de celule în Kosovo timp de 10 ani.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”
  • Bolojan, premierul cu spor de realitate paralelă
  • Donald Trump s-a supărat pe Vladimir Putin. Câștigă ceva Ucraina?
  • Ascunzătorile tarifare ale războiului comercial
  • Messi, din nou pe „Camp Nou”
  • Schimbul verii în Europa, pe axa Liverpool – Real Madrid
  • S-a reperat o parte din banii lipsă din buget. Statul, țepuit de firme cu peste 90 de miliarde de lei
  • Companiile cripto se infiltrează în sistemul bancar american
  • Și batjocoriți, și cu banii luați. Bucureștenii au plătit apa rece la preț de apă caldă
  • Exit mobile version