AcasăDIVERSESindromul K, tertipul care a salvat evreii de la deportare

Sindromul K, tertipul care a salvat evreii de la deportare

A fost o epidemie care a făcut posibilă salvarea a aproximativ o sută de evrei din Italia. Cu toate acestea, respectiva boală nu a existat niciodată. 

Sindromul K, un virus imaginar inventat de trei medici italieni, i-a speriat pe naziști în timpul celui de-al doilea război mondial până la punctul de a-i face să se retragă

Povestea datează din 1943, când soldații celui de-al Treilea Reich au ocupat Roma. Regimul fascist impune noi legi antisemite, cum ar fi spolierea și excluderea evreilor din școli și serviciul public.

Persecutați, ei încearcă să fugă de abuzuri. Unii își găsesc refugiul în Spitalul Fatebenefratelli, situat pe Insula Tibru din capitala italiană, condus de călugări catolici, considerat un sanctuar.

Aici, medicii Vittorio Salviucci, Giovanni Borromeo și Adriano Ossicini primesc, îngrijesc și ascund evreii și familiile lor în subsolul clădirii, relatează BFMTV.

K de la bacilul Koch și Kesserling

Cei trei pun la cale ulterior un subterfugiu care va funcționa: inventează o nouă boală.

Sindromul K, un virus deosebit de contagios și periculos ale cărui simptome le descriu: degenerare neurologică, convulsii, demență, apoi paralizie progresivă care duce la moarte prin asfixiere.

Litera K nu este aleasă întâmplător: evocă bacilul lui Koch, bacteria responsabilă de tuberculoză. Dar este, de asemenea, o trimitere la prima literă a numelor celor doi generali naziști care conduc Roma: Kesselring și Kappler – șeful SS.

În toamna anului 1943, medicii au alertat ocupantul german. Potrivit scenariului lor, mai mulți pacienți au fost internați în stare critică, condamnați la moarte.

Este prevăzută o epidemie: bolnavii sunt din ce în ce mai numeroși, boala ar fi deosebit de contagioasă și ar infecta toți membrii aceleiași familii, afectând în special un district al Romei.

Giovanni Borromeo dă ordinul de a izola “pacienții” într-una din aripile spitalului și de a interzice accesul. Pe ușa secției de boli infecțioase, sunt scrise cuvinte de avertizare: „Pacienții cu sindrom K. Pericol de moarte, nu intra!”. Agenții  de  informații ai SS au intrat în alertă, însă nu au mai pus piciorul pe Insula Tibru.

Până la eliberarea Romei în 1944, pacienții falși au rămas ascunși în subsolurile spitalului. În timpul ocupației naziste, peste 8.000 de evrei italieni au fost deportați.

O istorie care a rămas secretă

Istoria sindromului K va rămâne secretă timp de o jumătate de secol. Abia cu câțiva ani înainte de moartea sa, Adriano Ossicini a dezvăluit acest episod.

La scurt timp, fiul lui Giovanni Borromeo va publica și o carte, dezvăluind caietele și curajul tatălui său care a primit din partea Israelului distincția “Drept între popoare”.

La intrarea în spitalul Fatebenefratelli, o placă amintește întotdeauna această poveste: „Acest loc a fost un far în întunericul Holocaustului, iar datoria noastră morală este să ne amintim de acești mari eroi, astfel încât noile generații să-i poată cinsti”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
659 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger