AcasăDIVERSESfaturi pentru guvernele în foame de bani: majorați taxele pe moșteniri

Sfaturi pentru guvernele în foame de bani: majorați taxele pe moșteniri

Guvernele înfometate de venituri suplimentare pe măsură ce vor ieși din criza coronavirusului ar trebui să își majoreze impozitele pe moștenire, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE).

Scutirile  şi donaţiile pe viaţă înseamnă că impozitul pe moștenire  reprezintă o sursă minoră de venituri în majoritatea ţărilor şi adesea agravează inegalităţile, afirmă OECD. 

În Statele Unite, doar 0,2% dintre proprietăţi plătesc taxe pe moşteniri iar cele mai bogate 10% dintre gospodării controlează aproape 80% din avuţie.Impozitul pe moștenire sau  pe proprietate reprezintă, în medie, doar 0,5% din veniturile fiscale totale din cele 24 de țări din grupul OCDE, majoritatea țări dezvoltate, care au astfel de taxe.

Clasa de mijloc denunță “taxa pe moarte”

Cu toate că există loc pentru o contribuţie mai mare la finanţele guvernamentale afectate de pandemie, este de aşteptat ca propunerile privind majorarea taxelor pe moşteniri să se lovească de o opoziţie acerbă din partea criticilor, care deseori se referă la o „taxă pe moarte”, notează Reuters.

„Tocmai clasa de mijloc se opune unei taxe pe care nu o plăteşte”, spune directorul pentru politici fiscale de la OECD, Pascal Saint-Amans.Multe guverne se caută să strângă noi venituri pentru a ajuta la acoperirea costurilor și reînvierea economiilor lor după pandemie. SUA și Marea Britanie intenționează să își mărească impozitul pe profit.

OCDE susține că majoritatea proprietăților au scăpat de impozite în unele țări din cauza scutirilor generoase pentru rudele apropiate și a bunurilor, cum ar fi întreprinderile familiale. Politicile variază în rândul statelor membre OECD, pragul până la care se aplică scutirile pentru transferurile de patrimoniu către copii variind între 17.000 de dolari în Belgia şi până la 11 milioane de dolari în SUA.

În plus, taxele plătite de moştenitori pot fi evitate sau diminuate în unele ţări graţie unor donaţii efectuate în timpul vieţii, care deseori beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil. Drept urmare, aceste taxe sunt deseori mai mici decât rata oficială de impozitare.

„Dacă taxele pe moşteniri vor juca un rol important în veniturile guvernelor atunci trebuie să fie mai bine concepute decât sunt în prezent în multe cazuri”, a precizat directorul diviziei de statistică de la OECD, David Bradbury.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger