AcasăDIVERSESfârșitul mașinilor cu motoare termice. Europa își trage gloanțe în picior

Sfârșitul mașinilor cu motoare termice. Europa își trage gloanțe în picior

Pentru Uniunea Europeană, legătura dintre emisiile de CO2 (și, în consecință, încălzirea globală) și utilizarea mașinilor cu motoare cu combustie nu mai este pusă la îndoială.

Prin urmare, la 27 octombrie, a decis să pună capăt vânzării acestor vehicule în termen de 13 ani. Până în 2035, 100% din mașinile noi puse în vânzare vor trebui să fie electrice.

Această opțiune pare mai virtuoasă pentru climă, cu o estimare de 100 g de CO2/km emis de un vehicul electric, pentru 200 până la 250 g/km de un vehicul pe benzină.

Însă Franța pledează pentru o clauză de revizuire în 2026. Clement Beaune, ministrul Transporturilor, este de acord cu Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, că tranziția către electricitate este esențială, dar avertizează că vor urma “transformări industriale majore”.

Există numeroase motive de îngrijorare: trecerea la vehiculele electrice ar putea elimina peste 600 000 de locuri de muncă, prețul nu este încă foarte accesibil (în prezent, cu 27% mai mare decât cel al mașinilor pe benzină), iar numărul de puncte de încărcare este insuficient.

Dependența față de China ar putea fi, de asemenea, accentuată: piața chineză ar beneficia de oportunitățile economice considerabile create de încetarea exporturilor europene de vehicule cu combustie sau hibride.

Confruntat cu această provocare colosală, Thierry Breton a anunțat crearea unui grup de lucru al cărui obiectiv va fi identificarea dificultăților și luarea măsurilor necesare pentru a putea respecta termenul din 2035. Acest organism va reuni la fiecare trei luni producători, furnizori, orașe, operatori de energie electrică, sindicate și asociații de consumatori.

Clauza de revizuire va permite studierea tehnologiilor alternative care ar putea însoți introducerea energiei electrice. Mijloacele convenționale ar putea fi înlocuite de combustibili sintetici sau de motoare hibride plug-in, dacă se demonstrează că aceste tehnici inovatoare sunt capabile să atingă obiectivul de eliminare totală a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.

Este clar că se vor depune toate eforturile pentru a respecta angajamentul din 2035, dar a fost anunțat că acesta ar putea fi amânat dacă grupul de lucru consideră că este necesară o amânare.

O descoperire surpriză pentru cei din industria auto, pentru care termenul limită a fost întotdeauna prezentat ca o decizie fermă și finală. Majoritatea marilor mărci auto și-au anticipat calendarul și spun că sunt pregătite să treacă la mașini complet electrice înainte de 2035…

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.705 afisari

6 COMENTARII

  1. Europa si usa totalizeaza 1 miliard de oameni. Toate bunurile sunt produse in china, india, sri lanka.
    Aia 7 miliarde nu poluiaza planeta?

  2. -metrou,tramvai,troleibuz,trottineta,
    se poate ajungi si „eco” LA MUNCA!
    (tic-tac
    weekendu e pe final)

  3. Edicte de ca@at emise de NISTE imbecil dementzi SI corrupti. Nu ne Mira nimic Sint NISTE gunoaie care merita eliminate

  4. De acord cu Agentul Gru. Cu precizarea că acești ticăloși de la mUE trebuie eliminați repede și prin acțiuni non violente (dacă este posibil).

  5. Exista o legatura intre emisiile de CO2 si utilizarea motoarelor cu combustie (alea care ard hidrocarburi, nu cele care ard hidrogen), insa NU exista legatura intre emisiile de CO2 si incalzirea globala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger