AcasăDIVERSESfârșitul capitalismului?

Sfârșitul capitalismului?

Cu aproape 250 de ani în urmă, economistul și filosoful Adam Smith a  descris nașterea unei noi forme de activitate umană: capitalismul industrial, care ar duce la acumularea de bogății dincolo de orice ar fi putut imagina el și contemporanii săi. A avut dreptate.

“Capitalismul a alimentat revoluțiile industriale, a remodelat lumea naturală și a transformat rolul statului în raport cu societatea. A scos nenumărați oameni din sărăcie în ultimele două secole, a crescut semnificativ nivelul de trai și a dus la inovații care au îmbunătățit radical bunăstarea umană”, comentează Mathew King, președintele Common Foundation, citat de Reuters.

Cu toate acestea, povestea nu este universal pozitivă. În ultimii ani, neajunsurile capitalismului au devenit din ce în ce mai evidente.

Prioritizarea profiturilor pe termen scurt pentru o parte din oameni a însemnat uneori că bunăstarea pe termen lung a societății a pierdut – mai ales că lumea s-a confruntat cu pandemia Covid-19.

„Capitalismul, așa cum există astăzi, face mai mult rău decât bine în lume” – este răspunsul global a 57% din oameni la un sondaj realizat în 2020 de firma de marketing și relații publice Edelman.

“Într-adevăr, dacă judecați după măsuri precum inegalitatea și daunele aduse mediului, performanța capitalismului occidental în ultimele decenii a fost profund problematică”, au scris recent economiștii Michael Jacobs și Maria Macuzatto în cartea Rethinking Capitalism.

Avuție și sărăcie

Poate cel mai semnificativ, în multe țări dezvoltate, capitalismul a contribuit la o diferență semnificativă între avuția celor mai bogați și cei mai săraci oameni.

Și în unele țări, acest decalaj crește din ce în ce mai mult. În SUA, pătura săracă nu a înregistrat o creștere reală a veniturilor din 1980, în timp ce ultra-bogații și-au văzut venitul crescând cu aproximativ 6% în fiecare an.

Cei mai mulți miliardari din lume își au aproape toți sediul în Statele Unite și au acumulat averi uimitoare, însă venitul global al gospodăriilor americane a crescut doar modest de la începutul secolului.

Decalajul inegalității poate conta mai mult decât ar dori să creadă unii politicieni și lideri corporativi.

Capitalismul poate a scos milioane de oameni din sărăcia absolută, dar inegalitatea poate fi corozivă în cadrul unei societăți.

“Chiar dacă economia este în creștere, inegalitatea veniturilor și salariile stagnante pot face oamenii să se simtă mai puțin siguri pe măsură ce statutul lor relativ în economie se diminuează. Capitalismul are o problemă”,spune Denise Stanley, profesor de economie la California State University-Fullerton.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
980 afisari

1 COMENTARIU

  1. O sa fie ca in Somalia formata din 12 triliardari apoi urmeaza patura medie formata din 300 de badigarzi si patura saraca restul de miliarde …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger