Cauta

Sfârșitul „banilor ușori”, șoc financiar global de 410 miliarde de dolari

Îndepărtarea la nivel mondial a banilor ușori este pe cale să se accelereze pe măsură ce un blitz pandemic de achiziții de obligațiuni de către băncile centrale se schimbă, amenințând cu un nou șoc pentru economiile și piețele financiare ale lumii.

Bloomberg Economics estimează că factorii de decizie financiară din țările G7 își vor reduce bilanțurile cu aproximativ 410 miliarde de dolari în restul anului 2022. Este o schimbare radicală față de anul trecut, când au adăugat 2.800 de miliarde de dolari – ducând expansiunea totală la peste 8.000 de miliarde de dolari de la sosirea Covid-19.

Acest val de sprijin monetar a ajutat la susținerea economiilor și a prețurilor activelor în timpul unei crize pandemice.

Băncile centrale îl retrag – cu întârziere, în opinia unor critici – în timp ce inflația urcă la maxime de mai multe decenii.

Dublul impact al reducerii bilanțurilor și al creșterii ratelor dobânzilor se adaugă la o provocare fără precedent pentru o economie globală deja afectată de invazia Rusiei în Ucraina și de China.

Noua politică, cunoscută sub numele de înăsprire cantitativă, la care băncile centrale au recurs în timpul pandemiei și al Marii Recesiuni – va duce probabil la creșterea costurilor de împrumut și la secătuirea lichidităților.

Deja, creșterea randamentelor obligațiunilor, scăderea prețurilor acțiunilor și întărirea dolarului american înăspresc condițiile financiare – chiar înainte ca Rezerva Federală  să înceapă să majoreze ratele dobânzilor. Aceeași politică de majorare o au și Banca Centrală Europeană și Banca Angliei.

„Acesta este un șoc financiar major pentru întreaga lume”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la Natixis SA, care a lucrat anterior pentru Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. „Vedeți deja consecințele reducerii treptate a lichidităților în dolari și aprecierea dolarului.”

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version