AcasăDIVERSE„Sfântul” zilelor noastre.Moartea unui personaj controversat al Vaticanului

„Sfântul” zilelor noastre.Moartea unui personaj controversat al Vaticanului

Cardinalul George Pell, un fost înalt oficial al Bisericii Catolice –  acuzat de abuz sexual în Australia și apoi exonerat –  a murit la Roma la vârsta de 81 de ani, a confirmat miercuri un oficial al clerului.

„Cu mare tristețe pot confirma că Eminența Sa, cardinalul George Pell, a murit la Roma în această dimineață, la primele ore ale dimineții”, a declarat arhiepiscopul australian Anthony Fisher, într-un comunicat remis AFP.

Provenind din modestul oraș Ballarat din statul Victoria, George Pell a urcat în ierarhie și a devenit directorul financiar al Vaticanului.

Însă ascensiunea sa meteorică a fost afectată de condamnări penale – anulate ulterior – pentru agresarea sexuală a doi băieți de altar în anii 1990, pe când era arhiepiscop de Melbourne.

Susținătorii lui Pell l-au lăudat pe „sfântul” zilelor noastre, dar pentru victimele abuzurilor sexuale din Biserică, moartea sa a readus amintiri dureroase.

Fostul premier conservator australian Tony Abbott a susținut că numele cardinalului a fost pătat de o „acuzație monstruoasă”. „Închisoarea sa a fost o formă modernă de crucificare. Mi se pare un sfânt al vremurilor noastre.”

Însă Donald McLeish de la SNAP, o organizație care apără victimele agresorilor sexuali,  a declarat că Pell „a întruchipat neglijarea de către Biserică a victimelor abuzurilor sexuale”.

Un an de închisoare

Înainte de scurta sa încarcerare în Australia, Pell era considerat mâna dreaptă a Papei Francisc și a treia cea mai puternică figură din Biserică.În 2019, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru agresiunea sexuală, în anii 1990, asupra a doi băieți de altar în sacristia Catedralei St Patrick din Melbourne.

Condamnarea sa a fost menținută în apel, dar ulterior a fost anulată de Înalta Curte australiană, iar prelatul a fost eliberat după 12 luni de închisoare.Cinci luni mai târziu s-a întors la Roma, unde a fost primit de Papa Francisc. Acesta a declarat la momentul respectiv că hotărârea a permis repararea „unei grave nedreptăți”.

Deși a fost exonerat de instanțe, o anchetă separată a arătat că nu s-a ținut cont de plângerile de abuz sexual în timpul ascensiunii sale în Biserica Catolică australiană.”În 1973, cardinalul Pell nu numai că era conștient de abuzurile sexuale asupra copiilor comise de clerici, dar a luat în considerare și măsuri pentru a evita situațiile care ar putea provoca discuții pe această temă”, a concluzionat o comisie în 2020.

Avocatul Shine Lawyers a precizat că se va  continua acțiunea civilă în care Pell este parte a acuzării într-un caz intentat în 2021 de către tatăl unui fost copil de altar decedat, care susținea că a fost agresat sexual de fostul cardinal. „Procesul va continua împotriva bisericii și a tot ceea ce George Pell a lăsat în urmă”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
843 afisari

4 COMENTARII

  1. L-au matrasit ca sa nu cumva sa toarne si pe ceilalti Belzebutkissinkuristi din Vatican…duca-sa toti la DRACU unde si-au vandut sufletul

  2. Cardinalul George „Michael” Pell.

    (la catolici se dau pedepse pentru pacate,
    la spovedire:
    secs in cur=2 bomboane cu menta)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger