AcasăDIVERSESerialele TV, o nouă viață pentru cărți

Serialele TV, o nouă viață pentru cărți

„Game Of Thrones”, „The Scarlet Servant”, „Lupin”: seriale adaptate după cărți se înmulțesc odată cu ascensiunea platformelor de streaming, oferind o nouă șansă unor scrieri care au trecut uneori neobservate.

”Este o tendinţă foarte puternică în ultimii ani”, a constatat Laurence Herszberg, directoarea Séries Mania, cel mai mare festival dedicat serialelor din Europa şi care se desfăşoară până vineri la Lille, în nordul Franţei.

”Romanul lasă mult loc liber imaginaţiei, iar ficţiunea televizată umple acest spaţiu: detaliază opera sau îi oferă o altă dimensiune”, a adăugat ea într-un interviu acordat AFP.

Apetitul pentru carte al platformelor video la cerere, în căutare de conţinuturi originale, se dovedeşte profitabil pentru edituri. “Am dublat între 2020 şi 2021 numărul de opţiuni stabilite pentru o carte de un producător”, explică  Alexandra Buchman, directoarea departamentului de drepturi audio-vizuale la Editis, al doilea cel mai mare grup editorial din Franța.

În plus, reputaţia a ceea ce numeam odinioară ”foileton”, s-a ameliorat semnificativ. ”Înainte, scenariştii erau reticenţi când auzeau de televiziune. Acum, toată lumea este dependentă de ”super seriale” americane sau franceze”, a remarcat Buchman. Actorii, precum francezul Omar Sy, protagonistul serialului ”Lupin”, fac trecerea de la un mediu la altul fără probleme.

Uneori, cartea câştigă notorietate graţie adaptării pe micul ecran, aşa cum s-a întâmplat cu romanul distopic ”The Handmaid’s Tale”, al scriitoarei canadiene Margaret Atwood, care pune în scenă o Americă autoritară şi opresivă la adresa femeilor.

”Publicată în 1985, cartea este în primul rând o operă SF. Dar în 2017, serialul i-a adus succesul. Vânzările au explodat: din 2017 până în prezent, 8 milioane de exemplare au fost comercializate în Statele Unite, în comparaţie cu mai puţin de un milion anterior”, a spus François Busnel, prezentatorul emisiunii de televiziune ”La Grande Librairie”, cu prilejul unei conferinţe desfăşurată în cadrul Séries Mania.

Fenomenul adaptărilor reprezintă o sursă de bani substanţială. Potrivit lui Herszberg, drepturile de adaptare variază între 10.000 şi 50.000 de euro pentru o carte cu un tiraj mai mic de 400.000 de exemplare. Iar deseori, autorului i se oferă şansa de a fi şi coproducător pentru a a-l interesa mai mult.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger