AcasăDIVERSEȘeptelul și metanul. Oengiștii vor să mâncăm răbdări prăjite!

Șeptelul și metanul. Oengiștii vor să mâncăm răbdări prăjite!

Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce şeptelul în regiune, arată un nou studiu realizat de firma de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.

Prin urmare, în plină criză economică și alimentară, oengiștii recomandă cetățenilor blocului comunitar să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine carne şi lactate.

UE “va avea dificultăţi” în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri. Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

„Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului”, susține Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets. “Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE”.

Peste 100 de state au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. Dar reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe cele realizate în urma producţiei de petrol şi gaze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor