AcasăDIVERSESecretele Războiului Rece, operațiunea BBKII. Buncărul unde au fost ascunse 15 miliarde...

Secretele Războiului Rece, operațiunea BBKII. Buncărul unde au fost ascunse 15 miliarde de mărci germane

Orașul Cochem nu a știut multă vreme că trăiește cu o comoară îngropată sub picioare. În secret absolut, Germania  de Vest a ascuns acolo, ferită de sovietici, o rezervă de bancnote de ajutor în timpul Războiului Rece.

Un proiect strict secret cu numele de cod BBKII. Așa a numit banca centrală a Republicii Federale Germania (RFG), moneda pe care o crease de la zero, fabricând milioane de bancnote depozitate într-un adăpost antinuclear.

Tensiunile geopolitice dintre Est și Vest atingeau punctul culminant la acea vreme. Ce s-ar întâmpla dacă Germania ar fi ținta unui atac asupra sistemului său monetar? Moneda de rezervă „BBK II” urma să intre în joc.

„Frica că banii falși vor fi introduși prin Cortina de Fier pentru a dăuna economiei vest-germane a motivat probabil această operațiune oarecum nebunească”, explică Bernd Kaltenhaüser, președintele filialei Bundesbank din Saarland și Renania-Palatinat, regiunea în care se află Cochem.

Soții Petra și Manfred Reuter au cumpărat buncărul în 2016 pentru a-l transforma în muzeu. Structura subterană are o suprafață de 1500 de metri pătrați și culoare de 300 de metri lungime, uși cu o greutate de câteva tone, inclusiv o cameră de decontaminare nucleară.

Piesa centrală cuprinde douăsprezece celule cu plasă metalică în care, timp de aproape 25 de ani, au fost depozitate până în tavan aproximativ 18.300 de cutii, conținând milioanele de valori de 10, 20, 50 și 100 de mărci. Niciodată nu a lipsit niciun ban din trezorerie.

Trebuie spus că Banca Federală a Germaniei avea o acoperire ideală: clădirea de deasupra buncărului  era oficial un centru intern de pregătire și odihnă pentru angajații săi, într-o zonă rezidențială a orașului.

Rezerva de bani a fost distrusă între 1988 și 1989, anul căderii Zidului Berlinului și sfârșitului Războiului Rece.

Lecțiile de istorie au jucat cu siguranță un rol în conceperea proiectului: naziștii au stimulat operațiunea Bernhard în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, punând prizonierii din lagărele de concentrare să facă lire sterline contrafăcute cu scopul de a inunda Anglia.

Prin adăugarea rezervelor stocate în seifurile Bundesbank din Frankfurt, 25 de miliarde din această monedă paralelă vor fi fost tipărite în total, corespunzând aproximativ cu cantitatea masei de bancnote aflate în circulație în 1963.

Acum, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Petra Reuter spune că locuitorii din Cochem o întreabă dacă ar fi loc pentru ei în buncăr “în cazul unei urgențe”. “Am senzația că ne întoarcem în vremurile Războiului Rece, temerile sunt aceleași”, mărturisește ea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
990 afisari

3 COMENTARII

  1. si cu alte valori uriase luate de la evrei / si nu numai/ in timpul razboiului mondial din anii 1941-1945 ce s-a intamplat?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger