AcasăDIVERSESe topesc giganții de miliarde de dolari

Se topesc giganții de miliarde de dolari

Miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele închise  în ghețari pentru mijloacele lor de trai, economie și hrană. Dar schimbările climatice le topesc.

Această sursă asigură hidroenergie, irigații, creșterea animalelor, producție și transport. Faptul că marile bazine alimentate de ghețari se varsă în unele dintre națiunile cu cea mai rapidă creștere din lume nu face decât să adauge importanța lor.

Apa scursă din ghețari alimentează, de exemplu, fluviul Indus din Pakistan și nord vestul |Indiei, cel mai mare sistem de irigații din lume.

PIB-ul produs în bazinele Gange-Bramaputra și Indus care depindeau de apa topită glaciară în 2000 s-a ridicat la aproximativ 418 miliarde de dolari și respectiv 296 miliarde de dolari – al patrulea și al optulea cel mai mare dintre cele 78 de sisteme fluviale alimentate de ghețari .

Dar până în 2050, când se așteaptă ca populațiile Pakistanului, Indiei și Bangladeshului să se extindă semnificativ și economiile acestor țări să accelereze, PIB-ul creat în aceste bazine se va urca la 4.947 miliarde de dolari și 2.574 miliarde de dolari, o creștere de 11,8 și 8,7 ori.

“Ceea ce demonstrează indicele vulnerabilității ghețarilor este importanța înțelegerii a  cât de repede pierdem aceste resurse”, a declarat Arthur Lutz, expert climatic la Universitatea Utrecht din Olanda, citat de BBC.

Ghețarii sunt considerați pe scară largă ca indicatori buni ai schimbărilor care se petrec pe planeta noastră.

“Unii ghețari răspund rapid la schimbările de precipitații și temperatură, în timp ce cei din văile uscate din Antarctica și Arctica au timp de răspuns lent. Ghețarii din zonele cu flux mare – unde este multă zăpadă, multă topire – au un timp de răspuns scurt”, spune Bethan Davies, geolog la Universitatea Royal Holloway din Londra.

Între 2000 și 2019, ghețarii au pierdut la nivel global 267 gigatone de apă în fiecare an, iar această cifră se accelerează mai repede decât pierderea straturilor de gheață din Groenlanda sau Antarctica.

În ultimii 20 de ani, topirea ghețarilor montani reprezintă un plus de 21% din creșterea nivelului oceanelor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
615 afisari

1 COMENTARIU

  1. „În ultimii 20 de ani, topirea ghețarilor montani reprezintă un plus de 21% din creșterea nivelului oceanelor.”

    esti amabil sa precizeze domnule Jacota care este creșterea anuală a nivelului oceanelor ?
    21% este in limita preciziei măsurătorilor sau este in limita fanteziei lui Al Gore?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger