AcasăDIVERSESe pregătește lațul pentru „Vestul Sălbatic” al criptomonedelor

Se pregătește lațul pentru „Vestul Sălbatic” al criptomonedelor

Numită Vestul Sălbatic al cripto-ului, finanțarea descentralizată(DeFi) este următoarea țintă a autorităților de reglementare.

Finanțarea descentralizată este un sistem în care elementele financiare sunt puse la dispoziție pe o rețea publică blockchain descentralizată, făcându-le accesibile oricui, eliminând intermediari precum băncile sau brokerajele.

DeFi, în creștere puternică din 2020, nu a fost supusă unei reglementări sau unui control și se anticipează că va prelua și înlocui băncile moderne în viitor.

Ideea sună promițător. În teorie, oricine ar putea împrumuta bani digitali la rate competitive ale dobânzii, fără intermediari implicați.

Dar, cu hack-uri și escrocherii majore în spațiul cripto, autoritățile de reglementare devin din ce în ce mai îngrijorate de riscurile și prejudiciile aduse consumatorilor.

Aproape 90 de miliarde de dolari au fost depuse până acum în protocoalele DeFi bazate de Ethereum, conform datelor The Block.

Comisia pentru Bursa de Valori din SUA cercetează deja schimbul de criptomonede descentralizat Uniswap. Autoritățile fiscale americane au comparat activitatea DeFi cu practicile controversate din Wall Street care au dus la criza financiară din 2008.

„Una dintre cele mai mari întrebări cu care se confruntă autoritățile de reglementare în acest moment este cum să se ocupe de DeFi”, a declarat pentru CNBC David Carlisle, director de politici și reglementări la firma de analiză criptografică Elliptic.

Săptămâna trecută, Financial Action Task Force(FATF), organismul global de supraveghere împotriva spălării banilor, a publicat ghiduri revizuite privind criptomonedele și sistemul DeFi.

O parte a regulilor cere țărilor să identifice persoane cu „control sau influență suficientă asupra finanțelor descentralizate”. De asemenea, se are în vedere înăsprirea regulilor de eliberare a licențelor de servicii de active virtuale(VASP).

Aceasta înseamnă că unii fondatori ai start-up-urilor DeFi ar putea deveni supuși unor reguli care le cer să furnizeze informații despre inițiatori și beneficiari în transferul de fonduri.

“DeFi nu oferă practic nimic din supravegherea de care au nevoie autoritățile de reglementare pentru a asigura piețe financiare sigure și eficiente. Lipsa supragegherii creează un risc substanțial de fraudă, spălare de bani, evaziune și alte activități criminale pe aceste piețe”, a declarat Rick McDonell, fost secretar executiv al FATF.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger