AcasăDIVERSEScumpiri și tensiuni politice: UE ridică previziunile de inflație

Scumpiri și tensiuni politice: UE ridică previziunile de inflație

Comisia Europeană și-a crescut joi așteptările privind inflația pentru acest an, dar se așteaptă în continuare ca prețurile să scadă sub ținta Băncii Centrale Europene: 2% în 2023.

Instituția cu sediul la Bruxelles a declarat că inflația va atinge 3,5% în acest an, de la o prognoză pentru noiembrie de 2,2%.

Dezbaterea asupra inflației în zona euro este acerbă. Pe de o parte, unii susțin că presiunile inflaționiste actuale se vor atenua și că este nevoie de un anumit grad de politică monetară relaxată.

Alții susțin că BCE trebuie să înăsprească politica monetară după maximele lunare consecutive ale inflației.

Guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, a devenit al doilea bancher central în ultimele zile care a indicat că BCE ar putea majora ratele în cursul acestui an.

Cu toate acestea, Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a anunțat că presiunile inflaționiste sunt probabil să scadă anul viitor.

„După ce a atins o rată record de 4,6% în al patrulea trimestru al anului trecut, inflația din zona euro este estimată să atingă un vârf de 4,8% în primul trimestru al anului 2022 și să rămână peste 3% până în al treilea trimestru. Pe măsură ce presiunile cauzate de constrângerile de aprovizionare și prețurile ridicate la energie se estompează, este de așteptat ca inflația să scadă la 2,1% în ultimul trimestru al anului, înainte de a se muta sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene pe tot parcursul lui 2023”, au declarat reprezentanții comisiei.

Astfel, CE a estimat că inflația anuală în zona euro va crește de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, înainte de a scădea la 1,7% în 2023.

Participanții de pe piață vor urmări îndeaproape dacă BCE își va reduce programul de cumpărare de obligațiuni sau va ajusta orice alți termeni ai politicii sale.

Orice va decide să facă banca centrală  ar putea avea un impact masiv asupra redresării economiilor din zona euro, dintre care unele au fost afectate în mod deosebit de pandemie.

Vorbind  la CNBC, comisarul european Paolo Gentiloni a remarcat că instituțiile se gândesc în prezent dacă inflația va fi mai persistentă decât se estimase anterior, adăugând că este „încrezător” în deciziile pe care le va lua BCE.

Totuși el a subiniat că politica monetară laxă este unul dintre factorii cheie care vor continua să susțină redresarea zonei euro în acest an.

Perspectivele pentru inflație, dar și pentru economia generală din Europa, sunt, de asemenea, dependente de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

Europa este foarte dependentă de gazele naturale din Rusia, dintre care unele ajung prin conducte în Ucraina. Orice escaladare a tensiunilor ar putea afecta fluxurile obișnuite  și ar crește costurile, ceea ce ar conduce inflația și mai mult.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger