AcasăDIVERSESchimbare majoră la Instagram! Nimeni nu se aștepta la asta

Schimbare majoră la Instagram! Nimeni nu se aștepta la asta

Pentru mulți tineri, un simplu click pe Instagram pentru a obține cele mai noi știri este acum o acțiune involuntară, în comparație cu generațiile anterioare pentru care ziarul zilnic reprezinta o sursă considerabilă.

Pentru un site care a fost în mod clar o platformă pentru partajarea de conținut a stilului de viață, mai degrabă decât pentru știri, aceasta este o schimbare în generația post-milenială, într-un moment în care actualizările de știri par mai importante ca niciodată.

Date publicate recent, care analizează modul în care oamenii au accesat știri și informații despre pandemia coronavirusului, arată că, în SUA, pentru tinerii între 18 și 24 de ani, peste un sfert dintre aceștia au utilizat, în ultima săptămână, Instagram pentru conținut de știri, în timp ce 19% au folosit Snapchat și 6% au apelat la TikTok. Doar 17% au folosit ziare pentru a accesa informații. La nivel global, cifrele au atins niveli chiar mai ridicat – în Germania, 38% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au folosit Instagram pentru a accesa știri, iar în Argentina, acest nivel a ajuns la 49%.

Utilizarea rețelelor de socializare ca sursă de știri stârnește îngrijorări cu privire la verificarea faptelor și la afirmații aduse, potrivit căreia social media îi influențează  pe cei mai mulți dintre urmăritori, indiferent de credințele lor. Există, de asemenea, îngrijorarea că social media duce la polarizarea politică. Un sondaj recent sugerează că doar 41% dintre americani au încredere în mass-media tradițională pentru a raporta știrile „integral, precis și corect”.

Criza de Covid-19, combinată cu interesul reînnoit pentru mișcarea Black Lives Matter, a sporit dorința de informare instantanee, astfel că mulți tineri au apelat la fluxurile de știri din social media pentru informații despre proteste, acțiuni ale poliției și ordine de ședere la domiciliu.

„Oamenii au împărtășit întotdeauna știrile care au contat pentru ei și pentru comunitățile lor” a explicat Amelia Gibson, profesor asistent la Universitatea din Carolina de Nord. „Cred că media socială a făcut multe pentru a impulsiona mișcările de justiție socială în ultimul deceniu, doar că mass-media tradițională are încă multă putere pentru a domina atenția națională și internațională. Este greu să realizăm pe deplin beneficiile social media, deoarece există atât de mult conținut dăunător acolo” a adăugat aceasta.

Deși în prezent, platforme precum Instagram au o influență semnificativă când vine vorba de distribuirea de conținut pe Internet, Gibson speră că acest lucru va împinge publicațiile de știri să construiască site-uri web mai bune, de a atrage agenții de publicitate și de a căuta independență, mai degrabă decât să se bazeze pe acțiunile de social media. Între timp, nevoia de a fi prudent este extrem de importantă.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger