AcasăDIVERSESchimbare de macaz: pâine și circ. China se apropie din nou de...

Schimbare de macaz: pâine și circ. China se apropie din nou de Hollywood

Până acum câțiva ani, Hollywood-ul domina cinematografele chinezești. Filmele cu supereroi de la Marvel erau preferatele oamenilor. În 2019, Avengers: Endgame a încasat peste 4 miliarde de yuani. Dar Partidul Comunist a interzis efectiv filmele Marvel pentru următorii trei ani. Eroii adevărați ar trebui să fie chinezi.

Alte succese de la Hollywood, precum Top Gun: Maverick și Spider-Man: No Way Home au fost, de asemenea, amendate pentru a intra pe piața chineză. Un nou Birou de Administrare a Filmelor, creat în 2018 și condus de un loialist al președintelui Xi Jinping, a adus distribuția de filme mai aproape de linia de partid.În 2022,doar 29 de filme de producție americană au fost lansate în China; față de 73 în 2018. Cineaștii americani erau pe cale să își piardă speranța unei piețe aducătoare de bani, notează The Spectator. Analiștii susțin că decalajul Chinei față de Hollywood se ridică la 2 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, lucrurile se schimbă odată cu sfârșitul restricțiilor zero-Covid. Luna aceasta, Marvel a ieșit de pe lista neagră, deoarece Beijingul aprobă lansarea filmului Black Panther: Wakanda Forever și Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Decizia vine după ce Avatar: The Way of Water a primit permisiunea unei difuzări prelungite în perioada Anului Nou chinezesc.

Filmele regizorilor chinezi lor sunt încă frecvent cenzurate pentru că nu merg pe linia politică sau culturală (PCC este pudic în ceea ce privește sexul și sinuciderea). Dar există un nou șef la Biroul de Administrare a Filmelor: Mao Yu, în vârstă de 57 de ani, a absolvit Academia de Film din Beijing. Cei din industrie îl văd ca pe o persoană care empatizează cu cineaștii mai mult decât predecesorul său loialist (în prezent secretar de partid din Sichuan).

Ce s-a mai schimbat? Publicația Semafor relatează că fostul director general al Disney, Bob Chapek, a făcut lobby pe lângă ambasadorul Chinei de atunci la Washington, Qin Gang, la începutul anului trecut. Qin este acum ministrul afacerilor externe al Chinei. Dar este puțin probabil ca Chapek să fi fost motivul acestei schimbări de direcție.

Mai degrabă, Beijingul este disperat după afaceri noi. După trei ani de restricții și după ce anul trecut a înregistrat cea mai mică creștere a PIB-ului de la începutul reformelor economice din China, Partidul Comunist trebuie să repornească economia.

Xi Jinping promovează mai mult ajutor pentru companiile străine, inclusiv în domeniul divertismentului. Dacă economia nu crește în acest an, opinia publică s-ar putea întoarce cu ușurință împotriva lui.

Iar mai multe filme Marvel înseamnă pâine și circ pentru popor, ar putea ajuta la creșterea moralului unei societăți aflate pe drumul consumismului de răzbunare.

Dar Hollywood-ul ar trebui să își amintească faptul că piața chineză nu este gratuită. Poate că cenzura s-a relaxat, dar tot ea deține cheia box-office-ului național.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
679 afisari

2 COMENTARII

  1. ” Eroii adevărați ar trebui să fie chinezi.”
    -adica COMUNISTI,
    nu exista rasa „chineza”.

  2. la hollywood filmele sint feministe , cu femei care zvanta in bataie barbatii dar si cu negrii in prim plan . vor sa faca cei 3 muscherari cu d’artagnan un negru buzat plus alte bizarerii ,in rolullui james bond , o femeie neagra etc .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger