Cauta

Ghici de unde vin noii sceptici ai capitalismului?

Te-ai putea aștepta să găsești sceptici ai capitalismului în rândurile stângiștilor, chiar dacă le cam plac dolarii americani. În plus, capitalismul nu are prea mulți fani în ultima vreme.

Dar noii sceptici vin taman din baza sistemului economic american: studenții de afaceri, asociați cu mândrul blazon Master of Business Administration(MBA).

Decanul Columbia Business School, Glenn Hubbard, a scris că studenții săi erau sceptici față de capitalism. Decanul de la Harvard Business School, Nitin Nohria, a spus că cea mai mare provocare a lui este lipsa de încredere în capitalism. Mai mulți economiști care predau în departamentele de afaceri și economie primesc o respingere similară la cursuri.

Tinerii candidati la MBA și-au petrecut ani buni într-un mediu în care entuziasmul pentru capitalismul nestăpânit nu mai este o afacere bună.

Iar unii absolvenți care provin din consultanță cred sincer că o modalitate diferită este nu numai posibilă, ci și mai bună. Harvard Business School oferă o clasă numită „reimaginarea capitalismului”, predată de un profesor de contabilitate.

Economista Allison Scharger de la Bloomberg  a vorbit cu un auto-descris sceptic al capitalismului care se pregătește să urmeze Harvard Business School după ce și-a început cariera în consultanță și apoi a lucrat în finanțe.

Spune că deziluzia lui vine de la a vedea cum capitalismul a devenit (sau a fost întotdeauna) modul de a obține cât mai multă putere de piață.

Mai mult, chiar și studenții care îmbrățișează capitalismul sunt reticenți în a-l recunoaște din cauza “implicațiilor politice”. Un candidat la MBA a subliniat prețurile mari la medicamente ca fiind un eșec al brandului de capitalism al Americii.

Alții au susținut ceea ce consideră năravul capitalismului: dacă cineva devine mai bogat, altcineva trebuie să fie mai sărac. Iar unii studenți au asociat succesul magnaților de tip Elon Musk cu mai puțină concurență și mai multă corupție. Toți sunt convinși că au dreptate.

Poate că studenții MBA din ziua de azi sunt mult mai idealiști. Inegalitatea s-a agravat în timpul vieții lor. Dar este totuși remarcabil faptul că sunt atât de preocupați de acest lucru. Un MBA de la o școală bună este un bilet de aur pentru cei 5% din cei mai bine plătiți. Sondajele arată că americanul mediu, care probabil câștigă mult mai puțin, nu enumeră inegalitatea ca fiind principala sa preocupare.

Și poate că studenții se comportă – sau o vor face în afaceri –  ca niște buni capitaliști.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version