AcasăDIVERSEGhici de unde vin noii sceptici ai capitalismului?

Ghici de unde vin noii sceptici ai capitalismului?

Te-ai putea aștepta să găsești sceptici ai capitalismului în rândurile stângiștilor, chiar dacă le cam plac dolarii americani. În plus, capitalismul nu are prea mulți fani în ultima vreme.

Dar noii sceptici vin taman din baza sistemului economic american: studenții de afaceri, asociați cu mândrul blazon Master of Business Administration(MBA).

Decanul Columbia Business School, Glenn Hubbard, a scris că studenții săi erau sceptici față de capitalism. Decanul de la Harvard Business School, Nitin Nohria, a spus că cea mai mare provocare a lui este lipsa de încredere în capitalism. Mai mulți economiști care predau în departamentele de afaceri și economie primesc o respingere similară la cursuri.

Tinerii candidati la MBA și-au petrecut ani buni într-un mediu în care entuziasmul pentru capitalismul nestăpânit nu mai este o afacere bună.

Iar unii absolvenți care provin din consultanță cred sincer că o modalitate diferită este nu numai posibilă, ci și mai bună. Harvard Business School oferă o clasă numită „reimaginarea capitalismului”, predată de un profesor de contabilitate.

Economista Allison Scharger de la Bloomberg  a vorbit cu un auto-descris sceptic al capitalismului care se pregătește să urmeze Harvard Business School după ce și-a început cariera în consultanță și apoi a lucrat în finanțe.

Spune că deziluzia lui vine de la a vedea cum capitalismul a devenit (sau a fost întotdeauna) modul de a obține cât mai multă putere de piață.

Mai mult, chiar și studenții care îmbrățișează capitalismul sunt reticenți în a-l recunoaște din cauza “implicațiilor politice”. Un candidat la MBA a subliniat prețurile mari la medicamente ca fiind un eșec al brandului de capitalism al Americii.

Alții au susținut ceea ce consideră năravul capitalismului: dacă cineva devine mai bogat, altcineva trebuie să fie mai sărac. Iar unii studenți au asociat succesul magnaților de tip Elon Musk cu mai puțină concurență și mai multă corupție. Toți sunt convinși că au dreptate.

Poate că studenții MBA din ziua de azi sunt mult mai idealiști. Inegalitatea s-a agravat în timpul vieții lor. Dar este totuși remarcabil faptul că sunt atât de preocupați de acest lucru. Un MBA de la o școală bună este un bilet de aur pentru cei 5% din cei mai bine plătiți. Sondajele arată că americanul mediu, care probabil câștigă mult mai puțin, nu enumeră inegalitatea ca fiind principala sa preocupare.

Și poate că studenții se comportă – sau o vor face în afaceri –  ca niște buni capitaliști.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
516 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger