AcasăDIVERSEScandalul Pegasus. UE trebuie să interzică programele spion

Scandalul Pegasus. UE trebuie să interzică programele spion

Uniunea Europeană ar trebui să emită o interdicție completă asupra programelor de spionaj, având în vedere că acestea sunt folosite în mod continuu pentru a încălca drepturile omului, a declarat pentru Politico editorul-șef al site-ului independent de știri rusesc Meduza.

Ivan Kolpakov, care locuiește în Letonia, spune că, în urma dezvăluirilor privind piratarea colegei sale Galina Timichenko de către o țară UE încă neconfirmată, este clar că europenii ar trebui să fie extrem de îngrijorați de Pegasus.

Încă de luna trecută, Comisia Europeană a lucrat la elaborarea unor orientări privind modul în care guvernele ar putea utiliza instrumente de supraveghere, cum ar fi programele spion, în cadrul legislației UE privind protecția datelor și securitatea națională.

În ciuda faptului că securitatea națională este o competență a țărilor membre, executivul european ia în considerare posibilitatea de a lua o poziție după ce o comisie de anchetă din cadrul Parlamentului a descoperit că 14 guverne din UE au achiziționat instrumentul Pegasus dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

Ar fi făcut posibilă spionarea numerelor a cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de lideri de afaeri din diferite țări.

 Timichenko a fost piratat de Pegasus în februarie 2023, în timp ce se afla la Berlin, la o reuniune privată a jurnaliștilor ruși aflați în exil. Subiectul întâlnirii a fost clasificarea de către guvernul de la Moscova a instituțiilor media rusești libere ca agenți străini și pericolele pe care le prezintă această etichetă.

Rusia a fost suspectată pentru prima dată, având în vedere activitatea lui Timichenko, dar grupul pentru drepturile digitale Access Now a declarat că noi dovezi au indicat serviciile de informații ale unei țări din UE ca fiind vinovatul probabil, deși încă nu este clar care dintre ele.

Motivul presupus al hackingului este că țările  baltice, pentru care Rusia a fost o amenințare constantă, sunt îngrijorate că o serie de  agenți FSB sau GRU le-au trecut granițele printre activiștii și jurnaliștii exilați.

„Se poate întâmpla și probabil că se întâmplă cu adevărat, dar, în opinia mea, nu justifică utilizarea unui astfel de instrument brutal precum Pegasus împotriva unui jurnalist independent proeminent”, a subliniat Kolpakov.”Acest spyware trebuie să fie interzis aici, în Europa. Încalcă cu adevărat drepturile omului”.

326 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri