AcasăDIVERSEScandal la BNP Paribas. Bancherul acuzat de “terorism emotional” pretinde despăgubiri de...

Scandal la BNP Paribas. Bancherul acuzat de “terorism emotional” pretinde despăgubiri de 4 milioane de dolari

Un bancher senior de la BNP Paribas SA, care neagă că și-a terorizat subordonații în sala de tranzacționare, cere  acum despăgubiri de 4 milioane de dolari pentru „concediere abuzivă”.

Omar Alami, șef al vânzărilor de instrumente derivate pe acțiuni ale BNP pentru Elveția, Belgia și Luxemburg, a fost concediat în 2019, după ce un raport intern a dezvăluit că l-ar fi numit pe un trader „inutil” și „incompetent” în fața colegilor, din cauza unei potențiale greșeli de 800.000 de euro (872.000 de dolari).

Documentul include mărturii ale angajaților, Alami fiind acuzat de „terorism emoțional” și de un comportament care l-a lăsat pe unul dintre membrii echipei cu „senzația de waterboarding”, a declarat Aurelie Fournier, avocatul BNP, în cadrul unei audieri la un tribunal din Paris.

Alami a declarat în fața instanței că răspunsul său către traderul care a mărturisit eroarea probabilă „a fost plin de viață”. Dar, a adăugat el, „nu am fost niciodată insultător sau agresiv”.

Potrivit Bloomberg, acțiunea în instanță se aseamănă cu un alt caz al unui angajat londonez împotriva UBS Group AG, care ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la ceea ce se consideră a fi un comportament acceptabil în sala de tranzacționare. Reprezentanții BNP au declarată că instituția nu tolerează comportamente contrare respectului și demnității persoanelor și are măsuri pentru prevenirea, detectarea și combaterea oricărei forme de hărțuire sau discriminare.

În mod ironic, greșeala care a declanșat mânia lui Alami s-a dovedit a fi o alarmă falsă, a precizat Aurelie Fournier. Se așteaptă o decizie în acest caz pentru 17 mai.

Omar Alami, care încasa un salariu de 1,3 milioane de dolari pe an, și-a găsit un nou loc de muncă în Elveția la mai puțin de un an de la concediere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor