AcasăDIVERSESavoir-faire: bagheta franțuzească, în patrimoniul UNESCO

Savoir-faire: bagheta franțuzească, în patrimoniul UNESCO

Bagheta franțuzească a primit statutul de patrimoniu mondial din partea UNESCO, a anunțat miercuri agenția ONU.

Organizația Națiunilor Unite, cu sediul la Paris, a votat pentru a adăuga „know-how-ul și cultura artizanală a pâinii baghete” pe lista patrimoniului său cultural imaterial.

Pâinea pufoasă cu o crustă crocantă se adaugă listei de aproximativ 600  de tradiții din peste 130 de țări.

“Decizia recunoaște savoir-faire-ul brutarilor artizani” și „un ritual zilnic. Este important ca aceste abilități și obiceiuri sociale să continue să existe în viitor”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea UNESCO.

Odată cu noul statut al pâinii, guvernul francez a declarat că intenționează să creeze o zi a baghetei artizanale, numită „Ziua deschiderii brutăriei”, pentru a-i conecta mai bine pe francezi cu patrimoniul lor. Brutarii din Franța sunt mândri, dacă nu chiar surprinși.

„Bineînțeles că bagheta trebuia să fie pe listă.Dacă nu există baghetă, nu poți avea o masă adecvată. Dimineața o poți prăji, la prânz este un sandviș, iar apoi însoțește cina”, spune Asma Farhat, de la Julien’s Bakery, în apropiere de bulevardul Champs-Elysee din Paris.

Bagheta este un simbol al Franței în întreaga lume și a fost o parte centrală a dietei franceze de cel puțin 100 de ani, deși unii cred că există de mai mult timp.

O teorie este că brutarii din vremea lui Napoleon Bonaparte au inventat forma alungită pentru a o face mai ușor de transportat de către trupele sale.

Însă o altă teorie susține că un brutar austriac pe nume August Zang a fost cel care a inventat bagheta în 1839, când a introdus cuptorul cu aburi în Franța.

Apogeul acestui produs a fost atins abia în anii 1920, odată cu apariția unei legi franceze care interzicea brutarilor să lucreze înainte de ora 4 dimineața.

În zilele noastre, o baghetă se vinde cu aproximativ 1 euro. Franța produce zilnic  aproximativ 16 milioane de astfel de pâini.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger