AcasăDIVERSESaudiții și FBI au capturat  băieții șmecheri ai Instagramului

Saudiții și FBI au capturat  băieții șmecheri ai Instagramului

“Hushpuppy” și „mrwoodbery” au făcut averi din scheme frauduloase

A doua zi după ce a împlinit 29 de ani în luna mai, Olalekan Jacob Ponle a postat pe Instagram o poză în picioare lângă un Lamborghini galben strălucitor din Dubai. Omul purta bijuterii și haine Gucci din cap până în picioare. O lună mai târziu, nigerianul, care poartă numele de „mrwoodbery” pe rețeaua de socializare,a fost arestat de Poliția Dubai pentru spălare de bani și fraudă cibernetică.

Cel mai cunoscut dintre cei zeci de africani care s-au aflat în urmărire a fost Ramon Olorunwa Abbas, în vârstă de 37 de ani, „hushpuppy” sau doar „hush”, așa cum era cunoscut de cei 2,4 milioane de adepți pe Instagram.

Poliția din emirat spune că a recuperat 40 de milioane de dolari (32 de milioane de lire sterline) în numerar, 13 mașini de lux în valoare de 6,8 milioane de dolari, 21 de computere, 47 de smartphone-uri și adresele a aproape două milioane de presupuse victime, potrivit BBC. Abbas și Ponle au fost extrădați în SUA și acuzați într-un tribunal din Chicago de conspirație pentru comiterea fraudei și spălarea sutelor de milioane de dolari obținute din infracțiuni informatice. Pe Instagram, “hushpuppy” a spus că este un dezvoltator imobiliar și are o categorie de videoclipuri numite „Flexing” pentru prezentare. Dar „casele” erau de fapt un cod de ordine pentru conturile bancare „folosite pentru a primi încasările unei scheme frauduloase”, susțin anchetatorii.

„Abbas finanțează acest stil de viață opulent prin criminalitate, iar el este unul dintre liderii unei rețele transnaționale care facilitează intruziuni de calculator, scheme frauduloase și spălare de bani, vizând victimele din întreaga lume pentru a fura sute de milioane de dolari „, a declarat FBI. Într-un caz, o instituție financiară străină a presupus că a pierdut 14,7 milioane USD într-un cyber-heist, unde banii au ajuns în conturile bancare ale lui “hushpuppy” din mai multe țări. De asemenea, personajul a fost implicat într-o schemă pentru a fura 124 milioane de dolari de la o echipă din Premier League. FBI a obținut înregistrări din conturile lui Abbas de pe Google  Apple iCloud, Instagram și Snapchat care ar fi conținut informații bancare, pașapoarte, comunicare cu conspiratorii și înregistrări de transferuri bancare. Dacă vor fi condamnați, Abbas și Ponle riscă 20 de ani de închisoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
842 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger