AcasăDIVERSEȘampania depășește performanța aurului!

Șampania depășește performanța aurului!

La cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar a fost prezentată șampania roz Fleur de Miraval a lui Brad Pitt. Dar astăzi, cele mai bune sticle de șampanie oferă și un randament amețitor al investițiilor.

Din ianuarie până în septembrie 2022, o ladă de Salon Le Mesnil 2012( Chardonnay) a urcat cu 232%, de la 3.800 de lire sterline la 12.600 de lire sterline, potrivit Liv-Ex, Bursa Internațională a Vinarilor din Londra.

Indicele Liv-Ex Champagne 50, care urmărește performanța prețurilor pentru recoltele recente ale unei duzini de mărci de top, a fost o vedetă de top, depășind aurul, FTSE, respectabilul S&P 500, precum și Bordeaux First Growths și chiar Burgundia.

Dar cursul de creștere a șampaniei nu s-a terminat, insistă Tom Gearing, directorul executiv al Cult Wines, o companie de investiții în vinuri fine cu sediul în Marea Britanie.

Tendința este pozitivă în ceea ce privește piața Champagne pentru 2023, datorită cererii globale puternice și continue, precum și puterea serioasă a brandurilor. Îmbutelierea de epocă oferă raritate, exclusivitate, potențial de învechire și un istoric bun în timpul recesiunilor economice. Producția mai mică din 2021 și 2022 a restrâns oferta, unele case de top rămânând fără vinuri în toamna anului trecut.

Jamie Ritchie, președintele mondial al departamentului de vinuri și băuturi spirtoase al Sotheby’s, spune că interesul pentru șampanie a crescut în ultimul deceniu, inclusiv în Hong Kong, Singapore și Taiwan.

Licitația „Ethereal Cellar” din Hong Kong, care va avea loc pe 2 aprilie, va include 82 soiuri rare Krug și 60 de Dom Perignon. Licitația din martie a companiei Zachys din White Plains, New York, a inclus 156 de loturi de șampanie.

Mai există un motiv în plus pentru a avea încredere în potențialul de investiții al șampaniei: rămâne un simbol al luxului într-o lume în care a avut loc o explozie a bogăției.

Cele mai apreciate sunt sticlele Dom Perignon(2008), Krug Vintage Brut(2006), Louis Roederer Cristal(2012),  Vintage Rare Brut Millesime(2008),  Ouriet Grand Cru Millesime Brut(2013) sau Jacques Selosse Grand Cru Extra Brut Millesime(2009). Prețurile variază între 375 și 1800 de dolari.

În ciuda pandemiei, a războiului din Ucraina, a inflației și a recesiunii iminente, produsele de lux au cunoscut un boom anul trecut, iar ediția din 2022 a studiului Bain & Company-Altagamma Luxury a prezis o creștere și mai mare în 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
237 afisari

1 COMENTARIU

  1. Fraieri!
    Ce-i șampania? Un vin carbogazos cau carbogazificat. În primul caz se pune-n stilcle cît mai este zahăr de fermentat pt drojdie, în al doilea caz se bagă CO2.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger