AcasăDIVERSE„S-au scumpit toate!”: industria de panificație, lovită din plin

„S-au scumpit toate!”: industria de panificație, lovită din plin

Producătorii  înregistrează la ora actuală un preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibili. Preţul pâinii ar putea înregistra o creştere de 15% în această perioadă, sub costul de producţie, avertizează preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan, Aurel Popescu.

„Noi suntem foarte loviţi faţă de celelalte industrii. Dacă toată lumea are scumpire la energie,  gaze și  combustibili, la materia primă nu are nimeni scumpirea pe care o avem noi. Avem un preţ dublu faţă de ceea ce a fost în iulie la recoltare. Acum luăm grâul cu 1.450 lei/tona faţă de 850 de lei anul trecut. Toată lumea spune că avem o producţie bună de grâu anul acesta, dar grâul este un produs tranzacţionat la bursă pe piaţa mondială”, a declarat Popescu.

Aşa cum este preţul la bursa de la Chicago sau la cea de la Paris, aşa se reflectă a doua zi în preţul grâului în Portul Constanţa. Grâul de pe stoc, în jur de 5-6 milioane de tone, este în posesia traderilor şi ei fac preţul în funcţie de piaţa mondială, explică șeful Rompan.

“Este inadmisibil. Cineva își bate joc de noi?”

Aurel Popescu spune că puterea de cumpărare este în scădere și există riscul să scadă vânzările. De asemenea, costurile cu angajații din industria de panificație sunt un alt motiv de presiune.

“O îngrijorare mare o avem din partea salariaţilor, pentru că atunci când o să primească facturile mărite o să ne zică că nu le mai ajunge salariul. Toate acestea nu ştiu unde o să ne ducă, la dublarea preţurilor? Lucrurile sunt scăpate de sub control. Eu am primit la brutărie notificare la energie pentru un preţ de cinci ori mai mare şi de şase ori la gaze, colegii din ţară au primit de la 200 de lei şi ceva de lei pe MW la 2.500 de lei, de 12 ori le-a crescut preţul la energie. Este inadmisibil. Nu ştim ce se întâmplă, au scăzut resursele pe plan mondial sau cineva îşi bate joc de noi?”

“Pungile în care noi băgăm pâinea s-au făcut 25 de bani”

În acest context alarmant, preţul pâinii ar putea înregistra o creştere de 10 – 15% în această perioadă, după o majorare de până la  15%, care a avut loc deja.

„Am avut deja influenţe în preţ de 10 – 15% şi cred că mai vin 10 – 15%. Noi încercăm să menţinem preţurile, dar oamenii nu pot rezista o lună şi jumătate cu costuri mai mari şi pierderi însemnate. Este politica fiecărui agent economic şi când constată că nu mai are încasări ca să plătească furnizorii nu mai are ce sa facă. Vă spun că s-au scumpit toate, chiar şi pungile în care noi băgăm pâinea s-au făcut 20 – 25 de bani, mai plăteşti şi ecotaxa de 15 bani şi iată că sunt 35 de bani care trebuie să-i pui la o franzelă. Este foarte mult, iar să dai pâinea fără pungă nu poţi. Repet, nu ştiu ce o să facem”, a subliniat Aurel Popescu.

Mesaj către guvern: vom avea sute de falimente

Președintele Rompan speră să obţină sprijin pentru industria de morărit şi panificaţie odată cu instalarea noului guvern.

„Eu îmi pun speranţe, odată cu instalarea noului guvern, pentru că degeaba dai bani la populaţie şi îi reduci tarifele la utilităţi, dacă nu dai şi agentului economic un ajutor. Noi vom avea sute de falimente şi închideri de unităţi, pentru că cei mici nu vor rezista, închid unitatea şi dau drumul dacă vor veni vremuri mai bune. Dar noi industria nu avem ce face trebuie să asigurăm necesarul de consum al populaţiei şi trebuie să ne adaptăm din mers tuturor şicanelor care vin din partea guvernanţilor”.

author avatar
Radu Jacotă
265 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri