Atașamentul nefiresc al UE pentru carnivorele mari, în special urșii, începe să ia contact cu realitatea. Numărul atacurilor soldate cu uciderea oamenilor și animalelor domestice, precum și pagubele provocate în agricultură au stârnit îngrijorare maximă la Comitetului European al Regiunilor. Organismul cere Comisiei Europene mai multe măsuri de protecție și mai eficiente, precum și o reducere a populației de urși, care s-a înmulțit excesiv.
Măsurile adoptate în vederea protejării unei specii trebuie să țină seama întotdeauna de cerințele economice, sociale, culturale, precum și de caracteristicile specifice regiunii, a concluzionat Comitetul European al Regiunilor (CoR), în Avizul Protecția biodiversității și coexistența cu carnivorele mari în Europa – provocări și oportunități pentru autoritățile locale și regionale. Astfel, potrivit documentului publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru gestionarea situațiilor periculoase sunt necesare un sistem eficient și oportun de derogări, precum și echipe de intervenție bine pregătite și echipate pentru a face față situațiilor periculoase.
”Zonele în care se găsesc populații de carnivore mari și cele în care se desfășoară activități legate de creșterea animalelor se suprapun în multe cazuri, necesitând astfel punerea în aplicare a unor măsuri adecvate de prevenire a conflictelor, cum ar fi măsurile preventive, atunci când acest lucru este fezabil, precum și aplicarea eficace a regimului de derogări prevăzut de directivă. Este important să se acorde prioritate vieții și siguranței umane atunci când carnivorele mari pătrund în zone populate și reprezintă o amenințare potențială pentru persoanele care trăiesc acolo și pentru activitatea lor economic și să se aplice derogări în timp util în astfel de situații”, se arată în Avizul CoR.
Gardurile electrice, ineficiente
Deși este utilizată pe scară largă, punerea în aplicare a gardurilor electrice sau a altor tipuri de garduri în peisajele fragmentate care îngreunează sau împiedică punerea în practică a măsurilor preventive, în special în zonele agricole la scară mică sau în spațiile naturale protejate în care aceste infrastructuri ar limita conectivitatea pentru aceste specii de faună și pentru altele, se lovește de anumite constrângeri și, prin urmare, este necesară o mai mare diversificare a măsurilor de prevenire, consideră organismul european.
Totodată, trebuie să existe și un schimb coordonat de bune practici de către comunitățile locale afectate și amenințate, considerând că, în anumite teritorii sau ferme, instituirea de măsuri preventive se dovedește a fi neviabilă sau ineficientă. Comparativ cu situația dinainte de 1992, numărul și distribuția spațială a carnivorelor mari au crescut atât de mult încât ele sunt prezente nu numai în vechile lor habitate, ci și în regiuni în care nu au fost prezente de secole sau, în unele cazuri, nu au existat niciodată și, ca atare, un sfert din teritoriul UE este în prezent direct afectat de coexistența cu carnivorele mari, astfel încât este momentul să se examineze dacă sprijinul actual și mecanismele instituționale sunt la scara potrivită și pot reacționa eficient la circumstanțele modificate în mod semnificativ, mai arată Comitetul European al Regiunilor.
Conflicte ireconciliabile
CoR a cerut Comisiei Europene să informeze statele membre cu privire la necesitatea de a înregistra progrese în direcția soluționării conflictelor apărute ca urmare a răspândirii excesive a carnivorelor mari, prin măsuri reglementate de normele europene, inclusiv, într-o măsură limitată și pe baza unor criterii selective, controlul letal al exemplarelor, aplicând regimul de derogări. Organismul european și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea conflictelor sociale care decurg din gestionarea carnivorelor mari și din impactul negativ al acesteia asupra politicilor de conservare și refacere a naturii și de dezvoltare rurală, în special în zonele rurale în care a crescut numărul conflictelor legate de coexistența cu anumite specii din cauza creșterii semnificative a numărului de exemplare.
ce sa-ti povestesc , gata motiv sa puna mana pe pusca barbarii , alta solutie , decat omorarea lor , castrarea ca la caini , relocarea lor in zone protejate etc , la noi pusca imediat !
Mama !!!!! ce stiu aia la Bruxelles – Parca ar trai in Padure cu Ursii.
Mana pe mitraliera si omoratii fara mila !!!. Bine ca nu s-au prins ca Austriecii – cu sprijinul lui Johanis – nimicesc toate padurile din Carpati.
Ce greata imi e de lumea asta ajunsa atat de perversa si mincinoasa .
Mama ce stiu aia la Bruxelles – Parca ar trai in Padure cu Ursii.
Mana pe mitraliera si omoratii fara mila !!!. Bine ca nu s-au prins ca Austriecii – cu sprijinul lui Johanis – nimicesc toate padurile din Carpati.
Ce greata imi e de lumea asta ajunsa atat de perversa si mincinoasa .
Claudia fetito, de unde ai scos chestia ca ursii s-au imultit excesiv si au iesit din habitatul lor?
Nu, ei nu au iesit din habitatul lor, noi am intrat in el, lasandu-i pe alogenii austrieci sa ne taie si fure padurile si pe langa ei si criminalii domestici.
Nu, nu au conditii propice reproducerii abrupte si nici macar normale pentru ce nu au SPATIU LOCATIV.
Austriecii au furat pedurile dar au uitat sa ia si ursii, probabil ca nu sunt Profitabili.
In loc sa ne punem problema cum putem acomoda aceste animale nevinovate, mata vii cu solutii in carlig asa cum se invata la universitatile Soros: „Organismul european și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea conflictelor sociale care decurg din gestionarea carnivorelor mari și din impactul negativ al acesteia asupra politicilor de conservare și refacere a naturii și de dezvoltare rurală, în special în zonele rurale în care a crescut numărul conflictelor legate de coexistența cu anumite specii din cauza creșterii semnificative a numărului de exemplare.”
Hei, habitatul carnivorelor mari si mici s-a redus in Romania la mai putin de jumatate. Aceste animale nu mai au unde sa locuiasca, noi am dat peste ele si trebuie sa gasim solutii care sa le salveze.
Daca nu ai nici o solutie nu mai scrie despre asemenea subiecte doar sa te afli in treaba.
Unde este Campania[absolut necesara] de Reimpadurire a tarii?
Daca am fost idioti indolenti si neglijenti si ne-am lasat furati, atunci trebuie sa platim si sa iesim la munca patriotica sa replantam teritoriile despadurite.
Statul si el vinovat pana in maduva oaselor, trebuie sa asigure puieti de replantare, iar cetatenii cu mic cu mare sa iasa la replantare.
E o munca colosala?
Da, este la fel de colosala cat de colosala a fost indolenta idioata a romanilor care nu au stiut si nu stiu sa apere avutul lor. Ei au considerat, inca din epoca bolsevica ca avutul statului este de furat si ca daca l-au furat alogenii asta nu face nici o diferenta pentru idioti.
Munca patriotica pare o pedeapsa bine meritata dar poate fi si un remediu, ca pe viitor generatiile urmatoare sa vada ca totul se plateste, ca Responsabilitatea este necesara la orice nivel.