AcasăDIVERSES-au dus vremurile împrumuturilor ieftine. Cum rămâne cu datoria mondială?

S-au dus vremurile împrumuturilor ieftine. Cum rămâne cu datoria mondială?

Datoria mondială a scăzut de la un nivel record în al doilea trimestru al acestui an, în condițiile în care epoca de peste un deceniu de costuri de împrumut ieftine se apropie de sfârșit, pe fondul perspectivelor economice tot mai slabe și al creșterii ratelor dobânzilor.

Nivelul datoriei pentru trimestrul aprilie-iunie a scăzut cu aproximativ 5.500 de miliarde de dolari, ajungând la 300 de miliarde de dolari, după ce a crescut cu peste 2.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului 2022, a anunțat Institutul de Finanțe Internaționale(IIF) în cel mai recent  Global Debt Monitor.

Este prima scădere a datoriei globale din 2018, potrivit IIF, dar raportul datorie/PIB a crescut totuși și urmează să urce la peste 350% până la sfârșitul anului.

Deși ratele mai mari au perturbat planurile de împrumut ale multor întreprinderi și consumatori, guvernele pot împrumuta mai mult pentru a răspunde preocupărilor declanșate de o încetinire rapidă a creșterii, în special în China și Europa.

Băncile centrale au investit peste 25 de miliarde de dolari pentru a susține economia globală în timpul pandemiei de Covid-19, dar acum se luptă cu inflația rampantă.

Factorii de decizie politică au înăsprit politica monetară prin creșterea ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația, care se află la maxime de patru decenii în SUA și Marea Britanie.

Prețurile de consum ridicate din Europa au forțat Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor cu un nivel record de 75 de puncte de bază la începutul acestei luni.

IIF a declarat că datoria totală pe piețele mature a scăzut cu 4,9 miliarde de dolari, ajungând la aproximativ 201 miliarde de dolari în cele trei luni de la sfârșitul lui iunie.SUA și Canada au fost singurele țări în care nivelul datoriei a crescut în această perioadă.

Creșterea inflației și întărirea dolarului american subminează bonitatea multor debitori suverani de pe piețele emergente, deoarece „disparitățile în accesul la piață au devenit mai puternice”.

La nivel global, emitenții corporativi întâmpină, de asemenea, dificultăți în abordarea piețelor și se luptă deja să își achite datoria pe măsură ce era împrumuturilor ieftine se apropie de sfârșit.

Experții IIF au avertizat că, pe termen lung, va crește numărul falimentelor  pe măsura creșterii costurilor de împrumut, ceea ce va face destul de dificil pentru băncile centrale să creeze o aterizare ușoară fără implicații negative pentru piețele muncii.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
287 afisari

1 COMENTARIU

  1. privitor la datorie:
    -stergerea ar fi mai grava decat inscrierea (datoriei),
    propunem Dublarea!
    (e o propunere inedita,revolutionara si neasteptata,
    ar putea fi buna la ceva…)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger