Cercetătorii de la Tobacco Free Research Institute Ireland au declarat că proporția tinerilor de 16 și 17 ani care au încercat țigările electronice a crescut de la 23% în 2014 la 39% în 2019.
Peste 39% dintre adolescenții au spus că „au încercat țigările electronice”, față de 32% care au încercat să fumeze.
Iar 68 la sută dintre cei care au încercat țigările electronice susțin că nu au încercat „niciodată” să fumeze.
Principalele motive invocate de adolescenți pentru a încerca țigările electronice au fost curiozitatea (66%) și faptul că prietenii lor fumau (29%). Între timp, cercetătorii au declarat că tinerii ai căror părinți sunt fumători sunt cu 55 % mai predispuși să încerce țigările electronice.
Noul studiu, prezentat la Congresul internațional al Societății Europene de Pneumologie din Barcelona, a constatat, de asemenea, că acești tineri sunt cu 51% mai predispuși să fi încercat să fumeze.
„Există o percepție conform căreia vaping-ul este o alternativă mai bună la fumat, dar cercetarea noastră arată că acest lucru nu se aplică adolescenților care, de obicei, nu au încercat țigările înainte de dispozitivele electronice”, a precizat Luke Clancy, directorul general al institutului.
La începutul acestui an, un raport separat al organizației Action on Smoking and Health a arătat că proporția tinerilor care folosesc țigările electronice este în creștere alarmantă, mulți dintre ei fiind influențați de site-urile de socializare, cum ar fi TikTok.