AcasăDIVERSERomânia, în pericol. Gândacul ucigător de copaci vine din Ucraina

România, în pericol. Gândacul ucigător de copaci vine din Ucraina

O insectă periculoasă amenință fondul forestier al țării

Odată cu produsele din Ucraina, UE a importat și un gândac mortal pentru specia de arbore frasin, decimând, acolo unde a apărut, zeci de milioane de copaci. Uniunea Europeană a elaborat un Regulament privind măsurile de prevenire a instalării și răspândirii Agrilus planipennis Fairmaire pe teritoriul acesteia, după ce au apărut focare în statele terțe vecine statelor UE. Insecta periculoasă nu poate fi eradicată decât prin distrugerea frasinilor. 

Agrilus planipennis Fairmaire

Uniunea Europeană a emis zilele trecute un Regulament prin care vrea să stopeze extinderea focarelor de Agrilus planipennis Fairmaire, un gândac care ucide frasinii. Deși nu a nominalizat Ucraina, datele organismelor internaționale arată că această țară se confruntă, în ultimiii ani, cu focare de infestare a copacilor.

Insectele pot intra ușor în alte state prin plante şi produse din lemn de frasin cu scoarţă ataşată, incluzând lemn, ambalaj, lemn de foc, aşchii, originare din ţările infestate. Larvele de Agrilus planipennis Fairmaire (denumit și sfredelitorul frasinului) se hrănesc cu scoarța interioară, perturbând capacitatea copacului de a transporta apă și nutrienți. Copacii infestați prezintă inițial uscarea coronamentului și, ulterior, produc moartea copacului. În Statele Unite, gândacul a pătruns prin lemnul masiv folosit ca material de ambalare adus din Asia și a ucis până în prezent zeci de milioane de copaci.

”Atacul gândacilor este fatal arborilor infestaţi, iar stabilirea pe teritoriul ţării ar afecta grav biodiversitatea, precum şi industria de profil”, a atras atenția Autoritatea Națională Fitosanitară din România. Potrivit Regulamentului UE, focarele recente de Agrilus planipennis Fairmaire din țările terțe din apropierea frontierelor Uniunii necesită introducerea unor măsuri de prevenire a instalării și răspândirii organismului dăunător specificat pe teritoriul Uniunii, în cazul în care se constată prezența acestuia în respectivul teritoriu. ”Este necesar ca statele membre să efectueze anchete anuale intensive vizând prezența organismului dăunător specificat și să utilizeze metode conforme cu cele mai recente informații științifice și tehnice. Pentru a preveni instalarea și răspândirea sa pe teritoriul Uniunii, este necesar ca statele membre să stabilească zone demarcate care să cuprindă o zonă infestată și o zonă-tampon și să aplice măsuri de eradicare”, se precizează în Regulamentul UE.

10 km de zonă tampon

Pe baza biologiei organismului dăunător specificat, zona infestată trebuie să includă plantele infestate și toate plantele specificate susceptibile de a fi infestate pe o rază de cel puțin 100 m în jurul plantelor infestate. Pe aceeași bază, lățimea unei zone-tampon trebuie să fie de cel puțin 10 km dincolo de granițele zonei infestate, acest lucru fiind adecvat ținând cont de capacitatea de răspândire a organismului dăunător specificat, se arată în Regulament. Anchetele trebuie efectuate în aer liber, în zonele naturale și urbane, de-a lungul principalelor drumuri, căi ferate și altor căi de transport, precum și în pepiniere, centre de grădinărit, centre comerciale pentru plante, lemn și scoarță specificate, fabrici de cherestea din lemn de esență tare și alte amplasamente relevante, după caz. Anchetele autorităților fitosanitare din statele UE vor fi obligate să ia măsuri pentru capturarea insectelor, care pot include utilizarea arborilor-capcană, cu posibilitatea de a utiliza și câini detectivi dresați în mod specific.

Se taie tot

După demarcarea inițială a zonei și în paralel cu anchetele de delimitare, autoritățile competente trec la măsuri de tăiere imediată la nivelul solului a tuturor plantelor infestate și a plantelor suspectate de a fi infestate, precum și de tăiere imediată la nivelul solului a tuturor plantelor specificate pe o rază de cel puțin 100 m în jurul plantelor infestate. După aceste operațiuni, trebuie îndepărtate, examinate și eliminate în siguranță plantele tăiate, luându-se toate măsurile de precauție necesare pentru a evita răspândirea organismului dăunător specificat în timpul tăierii și după tăiere. ”Statele vor lua măsuri pentru investigarea originii infestării prin identificarea plantelor, a lemnului, a scoarței și a altor obiecte asociate cu infestarea și examinarea acestora. Autoritățile competente pot decide să extindă raza de delimitare,pe baza informațiilor privind dimensiunea infestării, densitatea plantelor specificate, originea și/sau vechimea focarului”, se mai arată în Regulamentul UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.320 afisari

2 COMENTARII

  1. Isi freaca mainile de bucurie acum taietorii de lemne. Boss nu vezi ca are gandaci copacii? De aia i-am taiat de la Pascani pana la Bacau saptamana asta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger