Cauta

România, din nou la coada UE în privința inovării

Ca și în 2020, România și Bulgaria se clasează şi în acest an pe ultimele locuri în Tabloul de bord european privind inovarea, arată un raport publicat  de Comisia Europeană.

România se află la 35,09% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, faţă de 31% în 2014.

Impactul vânzărilor, digitalizarea şi sustenabilitatea mediului sunt punctele forte ale României.

Principalii trei indicatori includ exporturile de produse medium şi high-tech, rata de extindere a internetului în bandă largă şi cheltuielile de capital de risc.

La polul opus, Suedia continuă să fie liderul UE în materie de inovare, urmată de Finlanda, Danemarca şi Belgia, cu performanţe peste media europeană.

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori emergenţi.

Liderii în materie de inovare şi cei mai puternici inovatori se situează în vestul şi nordul Europei, iar majoritatea inovatorilor moderaţi şi emergenţi în sudul şi estul continentului.

 

Performanţele în materie de inovare ale UE au crescut în medie cu 12,5 puncte procentuale începând din 2014. Performanţa a crescut cel mai mult în Cipru, Estonia, Grecia, Italia şi Lituania, cu 25%.

Patru ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cuprinsă între 15 şi 25%(Belgia, Croaţia, Finlanda şi Suedia).

Pentru opt state, performanţa s-a îmbunătăţit între 10 şi 15 puncte procentuale (Austria, Cehia, Germania, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Spania).

Celelalte 10 ţări membre au înregistrat o îmbunătăţire a performanţei cu până la 10%.

Cea mai inovatoare regiune din Europa este Stockholm (Suedia), urmată de Etela-Suomi (Finlanda) şi de Oberbayern (Germania). Hovedstaden (Danemarca) ocupă locul al patrulea, iar Zurich (Elveţia) ocupă locul al cincilea.

Privind concurenții Europei la nivel mondial, ţara cea mai inovatoare este Coreea de Sud,  cu 21% peste scorul UE în 2021.

Uniunea Europeană se situează înaintea Chinei, Braziliei, Africii de Sud, Rusiei şi Indiei în tabloul   European Innovation Scoreboard(EIS) din acest an, în timp ce Canada, Australia, Statele Unite şi Japonia au un avans de performanţă faţă de UE.

“Îmbunătăţirea performanţelor în materie de inovare ale UE este un semnal foarte pozitiv. Investiţiile în inovare înseamnă investiţii în capacitatea noastră de a ne afla în avangarda tehnologică pentru o economie şi o societate durabile, digitale şi reziliente „, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version