AcasăDIVERSERisipa alimentară în România: mâncarea gătită acasă, la coșul de gunoi

Risipa alimentară în România: mâncarea gătită acasă, la coșul de gunoi

Mâncărurile pregătite acasă și produsele de panificație sunt alimentele cu cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, potrivit unui studiu realizat realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

„Categoria de alimente pe care românii declară că o aruncă cel mai frecvent este cea a alimentelor gătite (36%), iar la mare distanţă, pâinea şi produsele de panificaţie (17%). Urmează, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, dar aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de băcănie şi conserve expirate şi 4% mezeluri). Legumele şi fructele se aruncă cel mai puţin, 6%, respectiv 4%”, susţine Cornel Bertea Hanganu, consilier în Departamentul pentru Dezvolare Durabilă (DDD).

Totuși, tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv 61,11%.

În ceea ce priveşte cantitatea de mâncare care se aruncă într-o gospodărie într-o săptămână, studiul arată că 71% dintre respondenţi apreciază că, în gospodăria proprie, nu se aruncă „deloc”, sau se aruncă „foarte puţine” alimente.

Aproximativ un sfert dintre cei chestionaţi consideră că aruncă o cantitate moderată/rezonabilă de mâncare şi numai 6% admit că aruncă multă sau foarte multă mâncare.

La întrebarea „Care este principalul motiv pentru care se întâmplă să aruncaţi mâncarea?”, cei mai mulţi români(44%) declară că gătesc o cantitate prea mare. Concluziile studiului arată că până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari

3 COMENTARII

  1. Domnule Jacota, dumneavoastră si confratele Andrei Ștefan ati urmat cursuri speciale sau asta este nivelul intelectual primit de la mama natură?

  2. Da, cine are timp sa gateasca in fiecare zi ??? Bucatari personali nu ne permitem chiar fiecare familie… Ori, dupa 2,3 zile mancarea incepe sa se deprecieze si atunci ce poti face , mai ales daca n-ai animale…??/ Noi, nu santem obisnuiti, n-am fost si nu cred ca vom fi si cred , nu cred, sant sigur ca gestul de DONARE ar fi considerat jignitor. Sigur unele persoane nu stiu sa gateasca, dar, unii chiar stiu scest lucru, insa nu dau si altora ca nu cumva sa -i jigneasca…si atunci, la gunoi cu mancarea. Ca am dreptate, amintiti-va de taranul raman care arunca legumele si fructele, sau le lasa sa putrezeasca mai bine decat sa le vanda la un pret modic sau sa le doneze celor care nu-si pot permite sa le aiba. La inceput trebuie sa invatam sa devenim MAI BUNI si apoi sa vorbim de risipa.

  3. Noi gatim mai multa mancare si din ziua prepararii o impartim: asta in frigider pentru 2 zile, asta la inghetat pentru mai tarziu. Cand scoatem mancarea de la inghetat este suficienta pentru maxim 2 zile. Si atunci ce sa mai arunci?. Daca totusi este prea multa atunci in borcana curate si inchise o ducem la biserica pentru cei nevoitasi. Aruncarea mancarii mai ales cea gatita in casa nu poate fi realizata decat de semeni puturosi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger