AcasăDIVERSERio Grande – apă și sârmă ghimpată către visul american

Rio Grande – apă și sârmă ghimpată către visul american

Soarele abia răsare când primii migranți se luptă împotriva apelor tumultoase ale Rio Grande pentru a salva un copil, ultimul pas în odiseea familiei sale către visul american.

Cu sute de migranți care sosesc în fiecare zi, granița dintre Statele Unite și Mexic devine scena unor momente dramatice pentru cei care străbat mii de kilometri fără viză în speranța de a-și reface viața în țara tuturor posibilităților.

Duminică, relatează AFP,  în timp ce traversau Rio Grande, Olga, în vârstă de un an, a fost lăsată în brațele tatălui Yonder Urbina, el însuși blocat în mijlocul râului, în timp ce mama ei a ajuns pe coasta americană, sub privirile unei patrule texane.

Așa că migranții și-au legat centurile împreună pentru a forma o frânghie și a încerca să îi scoată din apă pe Olga și Yonder. Dar frânghia improvizată s-a rupt sub forța curentului. În cele din urmă, după o nouă încercare, cei doi au reușit să fie trași pe malul american.

Dar bucuria a fost de scurtă durată, deoarece grupul s-a confruntat cu un ultim obstacol după ce a traversat râul: o încâlceală de sârmă ghimpată.

Autoritățile din Texas au amplasat această structură metalică în încercarea de a intimida și chiar de a împiedica migranții și solicitanții de azil să treacă în Statele Unite. Sârma ghimpată este plasată de autorități acolo unde nu există un zid dur care să delimiteze granița.

Însă, după o călătorie atât de dificilă, este nevoie de mai mult decât atât pentru a-i descuraja pe zecile de migranți care reușesc să pună picioarele pe pământ american.

În timp ce o patrulă de polițiști de frontieră a ajutat restul grupului prins în Rio Grande, alți migranți de pe partea mexicană abia începeau să se arunce în ciclul aproape nesfârșit al traversării.

Într-un scaun cu rotile, Maria Argentina, 32 de ani, o honduriană mamă a unui copil de doi ani, a ajuns pe o mică insulă din mijlocul râului, cu ajutorul fratelui ei și al altor migranți. Dar mai avea încă o provocare în fața ei: traversarea părții adânci. A primit o vestă de salvare și, sprijinită de alți bărbați, a reușit să ajungă teafără în brațele grănicerilor texani.

Așa arată o zi cu migranții pe Rio Grande. După-amiază, peste 300 dintre ei trecuseră în Statele Unite. „Tensiunile sunt foarte mari, iar valul migranților este greu de oprit”, a declarat sub protecția anonimatului un ofițer al  echipajelor bărcilor de patrulare din Taxas. „Dar pentru noi a fost doar o altă zi la graniță”.

275 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri