Într-un cartier din Tokyo renumit pentru comerțul dedicat culturii pop japoneze, turiștii se înghesuie la un magazin care vinde jocuri video de epocă, o marfă achiziționată de colecționari din întreaga lume.
Curioșii și pasionații de jocuri retro caută comori rare în acest magazin situat într-o clădire din cartierul Akihabara.
„Numărul turiștilor străini a crescut în ultimii zece ani. Ei reprezintă acum 70-80% din clientela noastră”, a declarat pentru AFP dl Komura, administratorul magazinului “Super Potato“, care își dă doar numele de familie.
David Madrigal, turist american în vârstă de 23 de ani, recunoaște că pasiunea lui sunt consolele vechi. A cumpărat cu 200 de dolari un model Sony lansat în 2011. În Statele Unite l-ar fi costat 600 de dolari.
Pentru John Wamba, un californian în vârstă de 31 de ani, popularitatea vechilor jocuri japoneze poate fi explicată prin faptul că „anumite produse precum Pokémon și influența Nintendo au fost ferestre în cultura japoneză, din punct de vedere occidental”.
Nostalgia amintirilor din copilărie
Unele console sunt acum foarte căutate de colecționarii străini, subliniază istoricul jocurilor video Hiroyuki Maeda.
„De exemplu, Nintendo Famicom și Super Famicom sunt deosebit de populare”, deoarece au fost lansate în afara Japoniei sub nume și forme diferite (NES sau Nintendo Entertainment System, și Super NES).
Potrivit acestui specialist, care a scris zeci de cărți despre istoria jocurilor și a consolelor, „definiția retrogaming-ului variază în funcție de epoca pentru care oamenii sunt nostalgici”.
La două ore de mers cu mașina la nord de Tokyo, „supercolecționarul” japonez Proudro – pseudonimul său online – înțelege perfect farmecul relicvelor jocurilor video. Deține câteva mii, console de altădată și terminale arcade în stare de funcționare.
„Atracția de a colecționa jocuri retro este de fapt nostalgia amintirilor din copilărie”, spune colecționarul în vârstă de 50 de ani. “Să fiu înconjurat de jocuri, de sunetele lor, de atmosfera lor, să le privesc și să visez, este suficient pentru a mă face fericit.”
Proudro a cheltuit din belșug pentru a acumula aceste minunății, care uneori ajung la prețuri nebunești: o versiune încă ambalată a jocului „Super Mario Bros”, lansat în 1985, s-a vândut în 2021 pentru două milioane de dolari.
Până la sfârșitul anilor 1990, jocurile vechi erau practic lipsite de valoare, precizează Maeda. În magazine, erau înghesuite în coșuri și vândute cu 10 până la 1.000 de yeni (între șase cenți și șase euro în prezent).Cu toate acestea, prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani.
Proudro a înființat o asociație de retrogaming pentru a o împărtăși cu alți pasionați din întreaga lume și este încântat de interesul arătat de străini pentru această cultură japoneză.