AcasăDIVERSERețeaua globală din spatele crizei mortale a fentanilului

Rețeaua globală din spatele crizei mortale a fentanilului

Rutele comerciale ilicite sunt responsabile pentru cea mai mare criză de supradoză din istoria Statelor Unite.

Substanțele chimice „precursoare” utilizate pentru fabricarea fentanilului provin din fabrici necunoscute din China și vândute în mod deschis pe internet, uneori pentru criptomonede.

Aceste substanțe sunt  disimulate prin modificarea semnăturii lor chimice sau etichetate ca „hrană pentru câini” sau „ulei de motor” și expediate în întreaga lume.

Când ajung în Mexic, sunt preparate în laboratoarele secrete ale cartelurilor drogurilor – precum Sinaloa –  unde produsul este testat pe oameni cu rezultate uneori fatale.

Drogul final – adesea amestecat în pastile contrafăcute – este introdus ilegal în SUA prin zone de frontieră sau cu avioane și camioane. Este vândut pe stradă cu adaosuri extraordinare, ceea ce a dus la cea mai mortală criză a drogurilor din istoria țării.

Acesta este lanțul de aprovizionare cu fentanil, conform acuzațiilor federale și a rapoartelor Financial Times. Anul trecut, acest drog a ucis peste 70.000 de americani.

Fentanilul a fost conceput inițial drept analgezic pentru intervenții chirurgicale, iar în prezent este utilizat pe scară largă pentru a trata durerile severe cauzate de cancer. Dar este, de asemenea, căutat de unele dintre cele peste 2 milioane de persoane din SUA dependente de opioide. Și amestecat în droguri de stradă, de la cocaină la pastile Xanax contrafăcute.

„Decesele cauzate de fentanil reprezintă cea mai gravă criză de supradoze de droguri din istoria SUA”, spune David Herzberg, istoric al narcoticelor la Universitatea din Buffalo și autor al cărții White Market Drugs. „Nu este de mirare că asistăm la o reacție din partea autorităților și la un război împotriva fentanilului.”

În ultimul an, Casa Albă a intensificat măsurile de aplicare a legii, vizând lanțul de aprovizionare al fabricilor de precursori chimici, al cartelurilor de droguri și al spălătorilor de bani care stau la baza unui comerț ilicit în creștere rapidă. Dar mai sunt multe de făcut.

Spre deosebire de alternativele pe bază de plante, cum ar fi cocaina, heroina și marijuana, drogurile sintetice necesită mai puțină forță de muncă sau resurse pentru a fi produse la scară uriașă.

„Fentanilul este sintetic, relativ ușor și ieftin de fabricat. De asemenea, este disponibil sub formă de rețetă și este folosit în spitalele noastre, astfel încât controlul aprovizionării care trece granița nu îl va opri”, a declarat Mary Sylla, director la National Harm Reduction Coalition.

Se pot obține profituri mari din sume foarte mici. Un kilogram de precursor poate fi cumpărat de la producătorii chinezi pentru aproximativ 800 de dolari, ceea ce este suficient pentru a fabrica 415.000 de pastile de fentanil. Traficanții de pe stradă pot câștiga 3 dolari pe pastilă în New York, potrivit procurorilor.

În plus, cele două țări prin care trece marea majoritate a drogurilor – China și Mexic – au fiecare relații tensionate cu SUA, amenințând colaborarea cu autoritățile americane  sau împiedicând-o complet.

485 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...