AcasăDIVERSEReducerea producției de petrol: 10% reală, 90% iluzie?

Reducerea producției de petrol: 10% reală, 90% iluzie?

Miniștrii din grupul OPEC+ au convenit să își reducă obiectivul de producție cu 2 milioane de barili pe zi începând cu luna noiembrie. Cât de mult scade producția lor exactă ar putea fi doar o zecime din valoarea stabilită.

Deși grupul include 23 de națiuni, povara celei mai noi reduceri ar putea fi împărțită de doar trei – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit.

Potrivit Bloomberg, estimările privind producția OPEC+ din septembrie arată că, în mod colectiv, aceasta este în urma gradului deliberat cu aproximativ 3,6 milioane de barili pe zi.

Reducerile cerute de Arabia Saudită și vecinii săi ajung la 790.000 de barili pe zi, însă chiar și acest lucru poate fi foarte bine compensat de creșterea producției de la alți membri ai grupului.

Atunci când noile obiective vor intra în vigoare la 1 noiembrie, doar opt țări ar putea fi obligate să pompeze mult mai puțin țiței. Pe lângă cei trei vecini din țările arabe din Golf, mici reduceri trebuie să vină și din Sudanul de Sud, Algeria, Gabon, Irak și Oman. Reducerea totală necesară pentru acestea este de doar 890.000 de barili pe zi – la mare distanță de valoarea de referință.

Dar, o lună mai târziu, scenariul ar putea arăta complet diferit. Sancțiunile Uniunii Europene asupra exporturilor de țiței rusesc intră în vigoare la 5 decembrie – la o zi după ce grupul de producători își va ține următoarea adunare.

Restricțiile vizează majoritatea transporturilor maritime către membrii blocului, care au scăzut deja la aproximativ 660.000 de barili pe zi, de la 1,6 milioane de barili în ianuarie.

Rusia a redirecționat în mod eficient o mare parte din țițeiul evitat de consumatorii europeni către India, Turcia și China. Cu toate acestea, flota de petroliere rusești nu este suficient de mare pentru a manevra tot petrolul care ar putea fi deturnat din Europa.

Mișcarea ar putea pune presiune asupra reducerilor de producție. O propunere de plafonare a valorii țițeiului rusesc ar oferi Kremlinului o cale de ieșire – exceptarea de la sancțiuni a acestor încărcături cumpărate la sau sub o valoare care urmează să fie convenită – însă Moscova pare decisă să nu o accepte.

Dacă Kremlinul decide să oprească producția în loc să accepte o valoare plafonată, ceea ce pare probabil, minimul OPEC+ de două milioane de barili pe zi ar putea deveni brusc foarte real.

Saudiții au semnalat de ani de zile că ar dori să mențină prețurile petrolului aproape de 100 de dolari pe baril. Mai recent, au scăzut ținta cu 10 USD. Deoarece mulți membri OPEC nu își ating obiectivele de producție, unii analiști consideră că reducerea reală ar fi de aproximativ 950.000 de barili pe zi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger