AcasăDIVERSERăzboiul din Ucraina transformă un restaurator de tancuri sovietice într-un miliardar

Războiul din Ucraina transformă un restaurator de tancuri sovietice într-un miliardar

Compania cehă Excalibur Army recondiționează tancuri T-72 și le trimite pe frontul ucrainean

Fabrica de la marginea orașului ceh Sternberk obișnuia să repare vehiculele militare abandonate de naziști după cel de-al Doilea Război Mondial. Acum face parte dintr-un complex care produce echipamente pentru cel mai recent conflict din Europa și a făcut din proprietarul său un miliardar.

Excalibur Army ia tancuri ruginite din epoca sovietică și le recondiționează pentru acțiune.  De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, afacerea condusă de Michal Strnad a beneficiat de cea mai mare cerere de arme de la sfârșitul Războiului Rece.

Războiul, desigur, poate fi profitabil. Cheltuielile de apărare ale Europei au împins acțiunile producătorilor de echipamente militare la niveluri record în acest an, datorită comenzilor la companii precum Rheinmetall din Germania. Dar compania de familie a lui Strnad iese în evidență într-o țară care a fost cândva un furnizor cheie de arme pentru adversarii NATO din fostul bloc estic.

Excalibur este acum cea mai mare și mai profitabilă componentă a Czechoslovak Group( CSG). Veniturile au sărit la 1,73 miliarde de euro anul trecut, de peste trei ori mai mult decât în 2021.

„Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar încheia mâine, ar fi nevoie de ani de zile pentru a reface stocurile goale, ca să nu mai vorbim de impulsul de a crește cheltuielile pentru apărare și de a accelera producția”, a declarat Strnad. „Sunt convins că va exista o cerere puternică pentru o lungă perioadă de timp”.

Compania, care produce, de asemenea, propriile vehicule de luptă, precum și camioane civile și militare, are un portofoliu de comenzi plin de ani de zile.

CSG s-a extins prin cumpărarea producătorului spaniol de arme Fabrica de Municiones de Granada în 2020 și a producătorului italian Fiocchi Munizioni  doi ani mai târziu. În prezent, urmărește achiziționarea afacerii cu muniție a Vista Outdoor  pentru 1,9 miliarde de dolari.

100 de tancuri T-72, trimise pe frontul ucrainean

Tatăl lui Strnad, Jaroslav, a înființat Excalibur în 1995. A cumpărat tancuri de fabricație sovietică scoase din uz și alte echipamente de la viitorii membri NATO din Europa de Est, cu un plan de a le transforma în fier vechi pentru a obține profit. Dar a descoperit o piață înfloritoare pentru piese de schimb și vehicule de luptă la mâna a doua în Africa.

De atunci, Excalibur a recondiționat echipamente militare grele, inclusiv 300 de tancuri T-72. Până acum, 100 dintre acestea au fost încărcate în trenuri și expediate în Ucraina, împreună cu obuze de artilerie. Producția de muniție a CSG a crescut de peste 10 ori de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce forța sa de muncă aproape că s-a triplat, ajungând la 10.000 de angajați în opt țări.

Un patron care valorează cel puțin 5 miliarde de dolari

Michal Strnad a preluat funcția de unic proprietar al CSG în 2018, pe când avea doar 20 de ani. În prezent, el valorează cel puțin 5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, compania sa fiind printre producătorii de arme cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a lăudat industria locală de apărare pentru că „a jucat un rol important în sprijinirea Ucrainei de la începutul agresiunii rusești”. Dovada angajamentului lor a fost „emiterea de licențe de export în valoare de aproape 130 de miliarde de coroane”, adică 5,5 miliarde de dolari.

Planurile GSC mai includ o  investiție de sute de milioane de dolari într-o potențială societate mixtă de armament în Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor