AcasăDIVERSERăzboiul adâncește prăpastia între finanțele tradiționale și criptomonede

Războiul adâncește prăpastia între finanțele tradiționale și criptomonede

Unele dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume rămâne pe loc în Rusia, rupând rândurile cu finanțele de masă într-o decizie despre care experții spun că slăbește încercările occidentale de a izola Moscova după invazia Ucrainei.

Sancțiunile occidentale, care urmăresc să restrângă economia Rusiei și să o despartă de sistemul financiar global, au forțat companiile și firmele financiare să oprească afacerile în această țară.

Dar multe dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume – inclusiv Binance și Kraken și Coinbase, cu sediul în SUA – nu au ajuns la o interdicție generală asupra clienților ruși.

Confruntarea ilustrează prăpastia ideologică dintre sectorul financiar tradițional și lumea criptomonedelor, ale căror rădăcini se află în idealurile libertariene și neîncrederea în guverne.

Bursele criptografice au susținut că decuplarea unei întregi națiuni ar fi contrar intereselor monedelor digitale de a oferi acces la plăți fără supraveghere guvernamentală.

Cu toate acestea, unii specialiști în combaterea spălării banilor au avertizat că schimburile ar putea menține deschisă o rută pentru afaceriști ruși de a muta bani în străinătate, subminând astfel sancțiunile occidentale.

„Fără îndoială că aceste sancțiuni vor fi diminuate”, a spus Ross Delston, un avocat american și fost autor de reglementare bancară, citat de Reuters.

În timp ce majoritatea schimburilor necesită verificări de identitate, rigoarea regulilor diferă în industrie, îngrijorând autoritățile de reglementare care văd cripto-ul ca un vehicul pentru numerar ilicit.

Persoanele vizate de sancțiuni ar putea încerca să mute fonduri prin așa-numitele monede de confidențialitate – o clasă de criptomonede care ascunde identitatea utilizatorilor mai mult decât bitcoin, de exemplu. Susținătorii spun că oferă utilizatorilor o protecție mai mare împotriva monitorizării intruzive de către guverne.

Volumele de tranzacționare între rublă și criptomonede au atins luni 15,3 miliarde de ruble (140,7 milioane de dolari), de trei ori mai mult decât săptămâna trecută.

Creșterea a îngrijorat autoritățile de reglementare, Comisia Europeană a anunțat că va analiza dacă monedele digitale sunt folosite pentru a evita sancțiunile.

Trezoreria SUA a declarat că întreprinderile sau persoanele fizice din Rusia nu vor putea folosi criptomonede pentru a evita sancțiunile, invocând probleme de conversie a acestor monede în bani tradiționali prin intermediul firmelor financiare care sunt supuse regulilor împotriva spălării banilor.

Poziția schimburilor cripto contravine celei a mai multor companii tradiționale de plată și firme fintech care au răspuns sancțiunilor prin restricționarea serviciilor în Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu am un bitcoin. Il vand cu 20.000 euro desi este cotat la 40.000 euro. Vrea cineva asa pomana?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger