AcasăDIVERSERâde ciob de oală spartă. SUA vor să transforme China în noua...

Râde ciob de oală spartă. SUA vor să transforme China în noua sperietoare climatică

Statele Unite sunt brusc deschise la ideea de a obliga națiunile bogate să plătească despăgubiri țărilor care suferă de pe urma schimbărilor climatice – dar numai dacă și China plătește.

Potrivit Politico, această schimbare vine după ani de zile în care Washingtonul a servit drept bastion al rezistenței țărilor bogate de a face astfel de plăți și ar transforma China în noul bau-bau al climei.

Plata națiunilor în curs de dezvoltare care suferă de pe urma dezastrelor provocate de schimbările climatice și de creșterea temperaturilor este una dintre cele mai controversate probleme în cadrul negocierilor globale privind clima, care se reiau la o conferință majoră în Sharm El-Sheikh, Egipt.

China ar trebui să contribuie cu fonduri proprii la această cauză, a declarat anterior trimisul special al SUA, John Kerry, „mai ales dacă chinezii cred că vor continua să continue să crească emisiile în următorii 30 de ani”.

În ultimele două secole, industria americană a pompat în atmosferă mai multe gaze cu efect de seră decât orice altă țară.

În prezent, Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator climatic din lume, după China. După ani de obstrucție în această problemă, nu va fi ușor ca SUA să-și reabiliteze cu succes reputația în această privință.

Potrivit datelor din 2019, SUA, UE și Regatul Unit sunt împreună responsabile pentru mai mult de jumătate din excesul de CO2 din atmosferă. Contribuția Chinei a fost de 12,7 la sută și este în creștere.

Țările vulnerabile și gazdele egiptene ale conferinței ONU privind clima, care va dura 13 zile, au făcut din accesul la compensațiile climatice o temă centrală a celor două săptămâni de reuniune.

Multe dintre țările cele mai afectate de schimbările climatice se tem că implicarea Chinei în așa-numita discuție privind “pierderile și daunele” este o distragere a atenției, permițând Statelor Unite și Europei să semene dezbinare între statele în curs de dezvoltare.

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat în mod constant doctrina Națiunilor Unite conform căreia țările bogate și cele sărace suportă sarcini diferite pentru schimbările climatice.

Observatori de lungă durată ai discuțiilor despre climă, cum ar fi Michael Oppenheimer,  profesor de afaceri internaționale la Universitatea Princeton, se întreabă dacă nu cumva tactica SUA este menită să creeze o prăpastie între China și țările în curs de dezvoltare, care negociază adesea în bloc la discuții și adoptă o poziție conflictuală față de țările industrializate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger