AcasăDIVERSEProgramul de muncă prelungit ucide sute de mii de oameni pe an

Programul de muncă prelungit ucide sute de mii de oameni pe an

Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate: creşte riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO).

Acest prim studiu global privind impactul programului de lucru prelungit estimează că 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă în 2016 din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână în 2016. Aceasta a reprezentat o creștere de aproape 30% față de anul 2000.

Problema bolilor legate de muncă este semnificativă în special la bărbaţi (72% dintre decese), la persoanele care trăiesc în regiuni din Pacificul de Vest şi Asia de Sud-Est şi la lucrătorii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână. Numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în creştere, fiind în prezent de 9% din populaţia mondială totală.

Studiul pentru 194 de țări, publicat în revista Environment International, a vizat perioada 2000-2016 și, prin urmare, nu a inclus pandemia Covid-19, dar oficialii OMS au declarat că munca la distanță și înfrânarea economiei globale ar putea crește riscurile asupra sănătății angajaților.

”Pandemia a schimbat semnificativ modul în care lucrează multă lume. Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori. Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor