AcasăDIVERSEPrețurile locuințelor din UE, prima scădere anuală din 2014

Prețurile locuințelor din UE, prima scădere anuală din 2014

Majorarea ratelor la creditele ipotecare i-a descurajat pe mulți europeni să cumpere o casă

Prețurile locuințelor din UE au înregistrat prima scădere anuală din aproape un deceniu, în ciuda unei ușoare reveniri în cele trei luni până în iunie.

Piața imobiliară rezidențială și-a revenit pe parcursul celui de-al doilea trimestru, când prețurile locuințelor au crescut cu 0,3%, în ciuda creșterii ratelor dobânzilor, a inflației ridicate și a slăbirii economice.

Cu toate acestea, prețurile locuințelor din blocul celor 27 de țări au scăzut în cele două trimestre anterioare, deoarece creșterea ratelor la creditele ipotecare și a costului vieții i-a descurajat pe mulți europeni să cumpere o casă.

Acest lucru a dus la o scădere de 1,1% a prețurilor locuințelor din UE față de anul precedent și la o scădere de 1,7% în zona euro – primele scăderi anuale din 2014.

După ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile de politică monetară cu un nivel fără precedent de 4,5 puncte procentuale începând de anul trecut, băncile au crescut ratele la creditele ipotecare și au înăsprit criteriile de creditare pentru a pune capăt la aproape un deceniu de creștere a prețurilor locuințelor în regiune.

Prețurile locuințelor din UE crescuseră în medie cu 50% din 2015 înainte de a începe să scadă anul trecut, impulsionate de anii de dobânzi negative și de achizițiile de obligațiuni de către BCE, care au dus ratele ipotecare aproape de zero în multe țări.

De atunci, scăderea prețurilor locuințelor s-a combinat cu o creștere puternică a costului materialelor de construcții și al forței de muncă. Multe proiecte imobiliare au fost  anulate  de insolvențe ale dezvoltatorilor.

Cele mai mari scăderi anuale ale prețurilor locuințelor au fost de 9,9% în Germania, 7,6% în Danemarca și 6,8% în Suedia. Cele mai mari creșteri au fost de 13,7% în Croația, 10,7% în Bulgaria și 9,4% în Lituania.

Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, a declarat într-un interviu recent pentru Financial Times că nu a fost „o surpriză totală” faptul că prețurile locuințelor din Germania au scăzut cu aproape 10 procente în ultimul an. „Acesta este un indiciu clar că au existat unele focare de supraevaluare care vor fi corectate”.

El a precizat că proprietățile comerciale reprezintă „principala sursă de îngrijorare a BCE în ceea ce privește stabilitatea financiară”. Dar a adăugat că „trebuie să acordăm atenție și proprietăților rezidențiale”, chiar dacă acestea par a fi „mai rezistente”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor