AcasăDIVERSEPrețurile cafelei, maximum din ultimii 10 ani

Prețurile cafelei, maximum din ultimii 10 ani

Prețurile cafelei au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar analiștii pieței se așteaptă ca tendința să continue până în 2023.

Contractele futures pe cafea la Bursa Intercontinentală din New York au ajuns la 2,46 dolari livra (453,5 grame), marcând cel mai mare preț din 2011.

Între timp, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost de 2,07 USD vineri, în creștere cu 85% față de anul trecut.

Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că în ultimele 12 luni, „o furtună perfectă de evenimente a alimentat creșterea prețului cafelei”.

În primul rând, culturile din Brazilia, cel mai mare producător, au fost afectate în acest an din cauza unui val de frig și secetă, considerat cel mai grav din 1994, care a lăsat recolta din 2022 și chiar din 2023 „într-o stare precară”, explică Hansen.

Pe lângă vremea rea, constrângerile globale de aprovizionare au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei. Deasemenea, efectul scumpirilor provine și din alte țări producătoare, cum ar fi Etiopia – aflată în pragul unui război civil – și Vietnamul, care înregistrează o creștere a cazurilor și restricțiilor Covid-19, afectând companiile din industria cafelei.

Lipsa forței de muncă legată de pandemie, dificultățile logistice și creșterea costurilor de transport descurajează și mai mult oferta și stimulează creșterea prețurilor.

“În ultimii ani, aprovizionarea globală a fost concentrată pe cei doi mari furnizori- Brazilia și Vietnam. Dacă aceste țări înregistrează pagube, piața se dezechilibrează dintr-o dată și intră într-o cursă uriașă a prețurilor. Asta se întâmplă acum”, a spus Maximillian Copestake, director executiv al diviziei de  vânzări europene de cafea la compania de tranzacționare Marex. El estimează că piața cafelei are nevoie de “cel puțin doi ani să reacționeze la o schimbare a prețurilor”.

Brazilia rămâne principalul furnizor de cafea verde, cu 29,3% din exporturile globale. Urmează Vietnam (17,2%), Columbia (10,3%), Honduras (5,2%) și Indonezia (3,4%).

author avatar
Radu Jacotă
272 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ba jacota n-o mai da-n vrajeala cu Brazilia! Toata America de sud cultiva cafea! De Columbia ai auzit? Bolivia?Peru,Chile,Argentina etc. Tari din nordul Africii la fel! Daca Brazilia are probleme cu prod.de cafea ,celelalte tari vor suplini exportul catre terte destinatii mari consumatoare de cafea!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Ce scandează fermierii din Polonia: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!”

Protestele fermierilor din Polonia mai au puţin şi scapă de sub control. S-a ajuns deja ca autorităţile să-l acuze pe unul dintre manifestanţi de...

Tânăr oprit în trafic, pentru un control. Drogat, fără permis și cu numere false la mașină/Ce a urmat

Un bărbat de 21 de ani a intrat în vizorul polițiștilor din Alba. Totul, după ce mașina pe care o conducea tânărul a fost...