Indicele global al preţurilor la produsele alimentare rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, a anunțat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie.
Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate pun în pericol populațiile sărace.
Prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile. Preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.
„Există îngrijorarea că impactul acestor scumpiri nu se va diminua rapid”, a declarat Ben Belhassen, șeful Diviziei Piețe și Comerț din cadrul FAO, citat de Reuters.
Prețurile cărnii au crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul indice care a înregistrat o scădere(3,1%) față de luna precedentă, ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.
Evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022, consideră economiștii FAO, organizație cu sediul la Roma.